ВестиИнформацијеХроника

Припадници Министарства унутрашњих послова у Ваљеву, у сарадњи са Пореском полицијом, ухапсили су две особе осумњичене да су утајиле порез и на тај начин оштетиле буџет Републике Србије за више од пет милиона динара.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela poreska utaja i falsifikovanje službene isprave uhapšeni su ovlašćeno lice preduzeća Soko interproduktdoo M.S. (1957) i odgovorno lice tog preduzeća V.M. (1992), dok je za još jednom osobom raspisana potraga.

Osumnjičeni se terete da su od aprila 2016. do avgusta 2017. godine, u nameri izbegavanja plaćanja poreza na dodatu vrednost u poslovnim knjigama preduzeća „Soko interproduktlažno prikazali poslovni odnos sa dve firme i sačinili lažne fiktivne račune o nabavci robe od tih preduzeća u vrednosti od oko 31,5 miliona dinara, a da stvarne isporuke robe nije bilo.

Ti fiktivni računi su, kako se sumnja, kasnije iskorišćeni u PDV prijavama, preduzeća Soko interproduktkao prethodni porez sa pravom na odbitak od 5.254.220 dinara.

Na taj način preduzeće „Soko interprodukt“, steklo je pravo na povraćaj PDV-a od 5.254.220 dinara, što su osumnjičeni iskoristili kao poreski kredit kako bi naredne obaveze plaćali iz tih sredstava.

Osumnjičeni su uz krivičnu prijavu privedeni Osnovnom javnom tužilaštvu u Valjevu.

Uspon
Back to top button