Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Priznata nova sorta šljive stvorena u Insitutu za voćarstvo u Čačku

Višedecenijski, kontinuirani oplemenjivački rad u Institutu za voćarstvo u Čačku na stvaranju novih sorti kontinentalnih vrsta voćaka prilagođenih uslovima umereno- kontinetalne klime, rezultirao je priznavanjem još jedne nove sorte šljive, koja je ispitivana pod oznakom hibrida 14/21. Ovo je 18. sorta šljive stvorena u Institutu.

Hibrid šljive 14/21 je nastao planskom hibridizacijom, ukrštanjem sorte Kalifornijska Plava i Rut Geršteter. Na oplemenjivanju, selekciji i ispitivanju hibrida dobijenih iz navedene roditeljske kombinacije sorti, radili su saradnici Instituta: dr Dobrivoje Ogašanović, dr Svetlana A. Paunović i dr Rade Miletić, koji su i autori, odnosno oplemenjivači novopriznate sorte.

Nova sorta se odlikuje umereno bujnim stablom retke krošnje. Prema vremenu cvetanja pripada grupi ranih sorti, samobesplodna je i zahteva prisustvo drugih sorti oprašivača u proizvodnim zasadima. Rađa umereno i redovno. Plodovi sazrevaju rano, tokom druge dekade jula, krupni su, prosečne mase 80–90 g, okruglastog oblika, ljubičasto plave boje pokožice. Nije osetljiva na prouzrokovače plamenjače i rđe, tolerantna je na virus šarke šljive.

Nova sorta šljive je ranog vremena sazrevanja, odličnog kvaliteta ploda koji je namenjen za upotrebu u svežem stanju. Imajući u vidu vreme zrenja, kvalitet, organoleptičke osobine i krupnoću plodova, koji se sve više traže kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu, očekujemo da će ova sorta zauzeti značajno mesto u zasadima šljive u našoj zemlji i Evropi.

https://infosvetionik.rs/priznata-nova-sorta-sljive-stvorena-u-insitutu-za-vocarstvo-u-cacku/

Prikaži više
Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!