Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiPolitika

Viber nasilnici hapšeni 2006: za Željkom Damjanovićem raspisivana poternica. Zašto policija ne zaštiti Čačane od besomučnih napada

Željko Damjanović, administrator viber grupe koja skoro dve godine teroriše Čačane, bio je predmet policijske potere 2006. zbog pretnji koje su upućivane SMS – om, dok su dvojica njegovih saradnika privedena, prenele su „Večernje novosti” u broju od 19. septembra 2006.
Čačanska policija je u julu 2006, kako se navodi u saopštenju čačanske i novosadske policije, uhapsila i Miroslava D. (22) iz Mojsinja kod Čačka.

On je svom rođaku Željku Damjanoviću u Holandiju slao veći broj pretplatničkih kartica telefonske mreže 063 i svakodnevno mu upućivao dopune za kartice iako je znao da ih on koristi za uznemiravanje i pretnje, a na štetu većeg broja građana, ustanova i preduzeća na području Čačka, Užica, Ivanjice i Kragujevca.
Istražni sudija Opštinskog suda tada je odredio pritvor i poveo istragu protiv Nedimovića i Petojevića.

,,Organizovanom akcijom čačanske i novosadske kriminalističke policije uhapšeni su A. Nedimović (19) i M. Petojević (20) iz mesta Ledinci kod Novog Sada, koji su petnaestak dana upućivali pretnje većem broju policijskih službenika Policijske uprave u Čačku. Činili su to po nalogu holandskog državljanina Željka Damjanovića (25) za kojim je raspisana poternica. Dvojica pritvorenih upućivala su pretnje telefonom, slanjem SMS – a i razglednica, čak i one da će im životi biti ugroženi. Od Damjanovića su dobili 340 evra. U jučerašnjem saopštenju Policijske uprave u Čačku se dodaje da je identifikovan još jedan holandski državljanin za koga se osnovano sumnja da je prilikom boravka u Ledincima to isto činio i da je po povratku u Holandiju bio posrednik između Damjanovića i dvojice sada pritvorenih. Osnovano se sumnja da su ova lica, lažno se predstavljajući, najčešće kao rukovodioci Policijske uprave u Čačku, telefonom pozivali pojedine građane sa područja cele Srbije da se jave pomenutim rukovodiocima zbog, kako su navodili, ugroženosti njihovih porodica. Najviše poziva upućivano je vlasnicima menjačnica”, navedeno je 19. septembra u policijskom saopštenju koje su preneli mediji.

Promenili taktiku, sada maltretiraju i prete putem vibera

Željko Damjanović ni danas nije odustao od uznemiravanja građana, samo što umesto mobilnih kartica koristi internet i aplikaciju viber gde je administrator. Skoro dve godine traje besomučno maltretiranje građana Čačka i šire, a u tome mu sada pomažu Mirko Poledica, nažalost Čačanin, kao i Stojan Marković, vlasnik lokalnog portala „Ozon pres”.
Na meti ove grupe su brojni poznati Čačani, direktori preduzeća, političari i mediji, koji se nasilno po više stotina puta ubacuju u grupu a zatim krenu neverovatni napadi klevete i uvrede. Sve se uglavnom završi na stranicama pomenutog medija gde se objavi vest a onda slede frizirani komentari koji satanizuju metu, vređaju se porodica i deca.
Zbog ovakvog nasilja mnogi su bili prinuđeni da deinstaliraju aplikaciju ali i tada ne prestaju napadi.
Mirko Poledica je zadužen da sve plasira na druge medije i društvene mreže, vešto se predstavljajući kao borac za ljudska prava. Međutim sve postane jasno kada on svog prijatelja, Željka Damjanovića – Žeksa, koji je odavno u sukobu sa zakonom, i koji je poznat po tome što je roditeljima devojke poslao pogrebnu opremu na kućni prag, napiše na tviter mreži da je ,,pošten momak i čačanski uzbunjivač”.

Policija mora da reaguje i zaštiti građane

Nije jasno zbog čega policija za visokotehnološki kriminal još ništa ne preduzima da zaštiti građane od viber nasilnika iako je upoznata sa dešavanjima, budući da je i sam načelnik PU Čačak u više navrata bio meta napada.

Mnogi građani koji su prošli torturu od ove trojke očekuju da državni organi, bez obzira što se radi o stranom državljaninu, preduzmu sve zakonske mere. Damljanović je rođen u Holandiji čiji je i državljanin. Iako je po ocu Srbin, državljanstvo Srbije ne poseduje. Mirko Poledica poreklom je iz Trešnjevice kod Arilja a na društvenoj mreži tvrdi da je predsednik sindikata, koji poseduje 11 stanova. Stojan Marković je član i predsedavajući Komisije saveta za štampu, međutim za 18. januar zakazano mu je suđenje u Višem sudu u Beogradu zbog vređanja porodice Kaplarević i njihove tek rođene bebe. Osuđivan je u više navrata zbog uvreda i prevara od strane preduzeća čiji je osnivač.Čačani ga znaju po prevari poznatog čačanskog privrednika Andrije Bajića kojeg je Markovićevo preduzeće oštetilo za višemilionski iznos.

https://infosvetionik.rs/viber-nasilnici-hapseni-2006-za-zeljkom-damjanovicem-raspisivana-poternica-zasto-policija-ne-zastiti-cacane-od-besomucnih-napada/

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!