Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Program podrške mladima u ruralnim područjima

Grad Valjevo je ove godine u okviru mere podrška mladima u ruralnim područjima, opredelio ukupno 60 miliona dinara za podsticaj i još 10 miliona dinara za podršku mladima u poljoprivredi, a sve to preko Programa podsticaja grada Valjeva za podršku u poljoprivredi. Na prošloj Skupštini grada Valjeva, rebalansom budžeta je izdvojeno još pet miliona dinara.

„Danas smo došli ovde da izvršimo podelu poljoprivredne mehanizacije našim mladim poljoprivrednicima. U ovoj prvoj turi, mogu da napomenem da je 41 poljoprivrednik konkurisao i da su svi dobili ta sredstva, a u drugoj turi će dobiti preko njih 20. Takođe smo se okupili da bi pokazali na koji način se Grad trudi da pomogne mladim proizvođačima i da na neki način pokuša da utiče na to da oni ostanu na selu“, rekao je direktor „Agrorazvoja“ Dragutin Kuzmanović.

Podeljena je poljoprivredna mehanizacija i to: grajferi, tarupi, balerine, kosačice, traktorske freze i drugo.

„Interesovanje je bilo jako veliko, s tim što smo mi u jednom trenutku morali da prekinemo primanje zahteva zbog ograničenih sredstava. Ovom prilikom se zahvaljujem rukovodstvu grada Valjeva, što je prepoznalo da je ovo veoma značajno i što su nam dali  još pet miliona dinara da bi mi uspeli većini naših poljoprivrednika koji su konkurisali da isplatimo. Tako da od 68 podnetih zahteva, 65 će biti isplaćeno u ovoj godini. Plan je da ova mera zaživi, jer glavna poenta je da se potrudimo da mladi poljoprivrednici ostanu na selu, a da Grad vidi na koji način može da pomogne“, naglasio je Kuzmanović.

Konkurs je objavljen 1. aprila ove godine, a na isti su mogli da se prijave svi mladi poljoprivrednici do 40 godina života.

„Sve zahteve komisija je detaljno pregledala. Pored redovne dokumentacije koju primamo, mi smo njima javili da uplate svojih 30 posto, a grad Valjevo 70 posto, dakle maksimalno su mogli da konkurišu do 300 hiljada dinara, što se pokazalo kao jedna efikasna mera. Pored osnove dokumentacije, bilo je potrebno da predaju i potvrdu o poljoprivrednom gazdinstvu, dakle da imaju registrovano domaćinstvo na teritoriji grada Valjeva, predračune, izvode iz biljne ili životonjske proizvodnje, da vidimo čime se bave“, kazala je Milica Stanojević,član Komisije za dodelu sredstava.

„Ja bih da se zahvalim gradonačelniku grada Valjeva gospodinu Lazaru Gojkoviću i direktoru „Agrorazvoja“. Ovo je zaista značajno za mlade poljoprivrednike koji su ostali da se bore na selu, jer dobiti mehanizaciju za 70 posto novca, a mi učestvujemo sa 30 posto, to nije bilo zadnjih 10 do 15 godina. Vidimo da država i grad Valjevo misle o mladima i sa tim mašinama mi možemo da računamo na veću proizvodnju. Ja sam ove godine konkurisao za utovarivača đubriva stajskog, on je u vrednosti od 340 hiljada dinara. Ovo će mi omogućiti brži i savremeniji rad na selu, sa čime će proizvodnja ići brže “, rekao je Vladan Senić iz Rabasa.

Vlasnik „Metalorada“ je istakao da su cene na tržištu veoma nestabilne, ali da je uspešno dogovorena saradnja sa dobavljačima.

„Mi smo zahvaljujući dugogodišnjem radu uspeli sa svojim dobavljačima da dogovorimo te stare cene koje su bile u aprilu i trudimo se da ispoštujemo to. S obzirom da je cenovnik menjan, mi smo se dogovorili sa direktorom „Agrorazvoja“ , kako je u predračunu da nema menjanja i u toku narednih dana ćemo isporučiti sve. Što se tiče naše saradnje sa gradom Valjevom, možemo da kažemo da po nama grad Valjevo spada u idealan grad što se tiče budžeta za poljoprivredu. Ove godine je to uvećano u odnosu na prošlu godinu. To mnogo veći gradovi i opštine koji su po broju stanovnika veći od Valjeva nemaju budžet u tom iznosu, a neke čak uopšte i nemaju, već se oslanjaju samo na Republiku. Kao trgovac ove poljoprivredne mehanizacije mogu da kažem da je roba prilično skupa, da u vremenu u kojem živimo poljoprivredni proizvodi ne prate dovoljna ta pomeranja, ali s obzirom da je grad uspeo da iz svojih sredstava u ovim teškim vremenima izdvoji značajna sredstva, to je reč hvale za grad Valjevo“, rekao je Radovan Mitrović, vlasnik „Metalorada“.

Oznake
Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!