Вести

Projektom UNDP “Cirkularna ekonomija” obezbeđena sredstva za nabavku drobilice, traktora i prateće opreme za JKP “Osečina”

Uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji i Ministarstvo zaštite životne sredine odabrali su najbolje predloge projekata koji su stigli kao odgovor na „Izazov za inovativna rešenja u oblasti cirkularne ekonomije”.

Jedan od njih je i projekat “Za čistiji vazduh” kojim je JKP “Osečina” iz Osečine aplicirala na Javni poziv. Projekat je ocenjen sa 198 poena od mogućih 200, čime je omogućena nabavka drobilice, traktora i dve prikolice za proizvodnju biomase od orezine voća, u vrednosti od 94.000,00 USD.

Imajući u vidu da se u voćarstvu stvaraju velike količine ostataka rezidbe, može se reći da je opština Osečina jedna od opština sa skoro neiscrpnim izvorima biomase za energiju.

U poslednjih nekoliko godina, Opština Osečina je preduzela konkretne korake za podsticanje korišćenja ovako značajnog potencijala biomase. Prvi korak je bila izgradnja toplane na sečku iz koje se greje nekoliko javnih objekata. Toplana na drvnu biomasu u ovom gradu puštena je u rad u oktobru 2021. godine. Toplana ima dva kotla instalisane snage po 700 kW (ukupno 1,4 MW). Kotlovi i prateće instalacije su u odličnom stanju. Toplana ima skladište za biomasu kapaciteta oko 400 m3 u rasutom stanju.

Pored toplane na drvnu sečku, u varošici postoji još jedna toplana na ugalj, kapaciteta 2 × 450 kV. U narednom periodu počinju radovi na uzgradnji nove kotlarnice koja će kao gorivo koristiti biomasu.
U školskom objektu OŠ “Vojvode Mišić” u Peckoj nalazi se još jedna toplana na sečku, sa kotlom od 550 kW.

Kotlarnica na biomasu za grejanje javnih ustanova u Osečini

Opština Osečina je jedna od vodećih opština u Srbiji po površinama zasađenim šljivom, malinom i kupinom. Količina otpada od voća se procenjuje i do 9.286 t. Ogroman potencijal čini i šiblje koje se nalazi
pored opštinskih i nekategorisanih puteva čija je ukupna dužina preko 1300 km.

Imajući u vidu značajan potencijal biomase u voćarstvu, JKP “Osečina” je uz podršku opštinskih vlasti odlučilo da započne nabavku mašina i prateće opreme , kako bi se stvorili uslovi za bar delimično korišćenje ovih potencijala za proizvodnju energije koja bi se mešala sa drvnom sečkom. S obzirom da su zasadi voća u privatnom vlasništvu, namera rukovodstva opštinskog preduzeća JKP Osečina i opštinskih vlasti je da stvore takozvanu dobitnu kombinaciju za stimulisanje voćara da prikupljenu biomasu iz svojih zasada ponude za pokrivanje energetskih potreba opštine.

Cilj projekta je zaštita vazduha kroz zamenu uglja i naftnih derivata za ogrev; očuvanje šuma koje su prirodni prečistači i ekonomski faktor kroz korišćenje poljoprivrednog otpada kao resursa (biomase od orezine).

Ovo je drugi projekat u 2022.godini u opštini Osečina koji je prihvaćen od UNDP. Tim za izradu ove projektne ideje činili su Nada Milovanović iz JKP “Osečina” i Željko Andrić iz Opštinske uprave Osečina.

Uspon
Back to top button