ВестиПривреда

Прво „излечити“ кисело земљиште па гајити легуминозе

Пољопривредно земљиште на територији градске општине Ваљево има велику киселост. Због тога је отежана његова обрада, а тиме и постизање одговарајућих високих приноса. Неопходно је пре тога „излечити“ земљиште од велике киселости, па онда приступити сетви житарица, крвног биља, поврћа и осталих ратарских усева. То је поручено са прошлог петка одржане едукативне радионице за пољопривреду која је уз подршку Министарства пољопривреде Србије, Града Ваљева и стручњака за крвно биље из Крушевца одржана у Ваљеву.

Поздрављајући учеснике радионице међу којима је био велики број пољопривредника који се баве ратарском и сточарском производњом, дипломирани инжењер Никола Радојичић, члан Градског већа, рекао је да производња кабасте хране на ораницама и њено конзервирање путем силаже има велики значај за пољопривредну производњу, посебно сточарство, производњу меса и млека, која годишње доноси приход од 4,5 милиона евра. Да би се она унапредила градска општина Ваљево то помаже у виду разних субвенција.

Износећи стручна и научна сазнања о производњи кабасте хране, стручњаци из Института за крвно биље у Крушевцу др Зоран Лугић и др Бора Динић рекли су да су ратари и сточари у нашем крају веома вредни и предузимљиви, али су досадашња истраживања показала да више морају пажње да поклоне „лечењу“ земљишта од превисоке киселости како би на њима могли да постижу још боље резултате у производњи кабасте сточне хране, детелине, кукуруза, соје, уљане репице и друге, а знатно би се смањила употреба азотних ђубрива које се сада, да би се постигли жељени приноси, користи у непотребно великим количинама.

Указано је на значај припремања сточне хране путем силирања кукуруза, легуминоза и других биљака, јер се на тај начин те биљке најбоље користе и чува њихова хранљива вредност, такође веома значајна за исхрану стоке а тиме и производњу меса и млека.

Uspon
Back to top button