Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiPrivreda

Prvo “izlečiti” kiselo zemljište pa gajiti leguminoze

Poljoprivredno zemljište na teritoriji gradske opštine Valjevo ima veliku kiselost. Zbog toga je otežana njegova obrada, a time i postizanje odgovarajućih visokih prinosa. Neophodno je pre toga “izlečiti” zemljište od velike kiselosti, pa onda pristupiti setvi žitarica, krvnog bilja, povrća i ostalih ratarskih useva. To je poručeno sa prošlog petka održane edukativne radionice za poljoprivredu koja je uz podršku Ministarstva poljoprivrede Srbije, Grada Valjeva i stručnjaka za krvno bilje iz Kruševca održana u Valjevu.

Pozdravljajući učesnike radionice među kojima je bio veliki broj poljoprivrednika koji se bave ratarskom i stočarskom proizvodnjom, diplomirani inženjer Nikola Radojičić, član Gradskog veća, rekao je da proizvodnja kabaste hrane na oranicama i njeno konzerviranje putem silaže ima veliki značaj za poljoprivrednu proizvodnju, posebno stočarstvo, proizvodnju mesa i mleka, koja godišnje donosi prihod od 4,5 miliona evra. Da bi se ona unapredila gradska opština Valjevo to pomaže u vidu raznih subvencija.

Iznoseći stručna i naučna saznanja o proizvodnji kabaste hrane, stručnjaci iz Instituta za krvno bilje u Kruševcu dr Zoran Lugić i dr Bora Dinić rekli su da su ratari i stočari u našem kraju veoma vredni i preduzimljivi, ali su dosadašnja istraživanja pokazala da više moraju pažnje da poklone “lečenju” zemljišta od previsoke kiselosti kako bi na njima mogli da postižu još bolje rezultate u proizvodnji kabaste stočne hrane, deteline, kukuruza, soje, uljane repice i druge, a znatno bi se smanjila upotreba azotnih đubriva koje se sada, da bi se postigli željeni prinosi, koristi u nepotrebno velikim količinama.

Ukazano je na značaj pripremanja stočne hrane putem siliranja kukuruza, leguminoza i drugih biljaka, jer se na taj način te biljke najbolje koriste i čuva njihova hranljiva vrednost, takođe veoma značajna za ishranu stoke a time i proizvodnju mesa i mleka.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!