Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Otvoren 18.Susret flautista: Cveće i aplauzi

“Susreti flautista “Tahir Kulenović” u Valjevu, stekli su međunarodni karakter. Od pre tri godine nalaze se u kalendaru značajnih događaja Ministarstva za kulturu Republike Srbije. Te odrednice festivala treba čuvati i razvijati ih”, rekao je na otvaranju  Vojislav Avramović, predsednik Udruženja pedagoga muzike i baleta Srbije. To je udruženje suorganizator festivala flautista u Valjevu.

Direktor Muzičke škole mr Suzana Radovanović Perić, poželela je takmičarima uspešan nastup i lep boravak u Valjevu. Flautisti su, njih 98, stigli iz gradova Srbije, iz Poljske i republika nekadašnje SFRJ, izuzimajući Sloveniju i Hrvatsku.

Festival je u ime gradske vlasti zvanično otvorio dr Zoran Živković, predsednik gradske skuipštine.

Predsednik žirija festivala je prof. Miomir Simonović.

Svečanu salu Muzičke škole ispunili su učenici, profesori, roditelji sa decom koja tek treba da se upišu u Muzičku školu, neka poznata valjevska  stalni posetioci kulturnih događaja.

U čast početka 18. Susreta flautista, koncert su održale flautistkinja Neda Arsenijević i pijanistkinja Natalija Mladenović.

Foto:SMŠ"Živorad Grbić"
Foto:SMŠ”Živorad Grbić”

U umetničkom svetu to su veoma prestižna imena. Neda Arsenijević je Muzičku akademiju završila u Kragujevcu, kao najbolji student u generaciji. Kao solista i član kamernih sastava nastupala je na brojnim međunarodnim festivalima. Nastupala je, naravno, i na koncertima širom Srbije.

Pijanistkinja Natalija Mladenović, dobitnik je uglednih nagrada, kako domaćih tako i međunarodnih. Nastupala je širom nekadašnjeg SSSR, u Nemačkoj, Švajcarskoj, Francuskoj, Italiji…

Neda Arsenijević ima strastven pristup muzici. To se očituje na njenim nastupima. Sinoćni koncert okončan je burnim i dugotrajnim aplauzom i brojnim buketima cveća za umetnice.

Prof.  Dejan Gavrić, održaće master klass sva tri dana festivala, dok je gost iz Poljske, prof. Cezar Tračevski u subotu održao seminar: “Metodološki principi u organizaciji časa i samostalnom radu učenika; priprema programa za javni nastup”.

Festival flautista biće završen u nedelju svečanim koncertom pobednika u sve tri kategorije takmičenja.

 

 

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!