Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Prvo mesto studentima FTN za najbolju studentsku ideju

Prvo mesto studentima FTN za najbolju studentsku ideju

Studenti informacionih tehnologija na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku, Lazar Dražević i Igor Radovanović osvojili su prvo mesto za najbolju studentsku biznis ideju na regionalnom takmičenju održanom u Kragujevcu. Oni su nagrađeni studijskom posetom univerzitetu u Austriji za tri člana tima, u vrednosti od 1.500 evra, a ujedno su obezbedili plasman na nacionalno takmičenje.
Na takmičenju koje finansira Evropska unija u okviru Erazmus plus programa učestvuju svi univerziteti u Srbiji. Na regionalnom takmičenju u Kragujevcu učestvovalo je 12 ekipa sa skoro svih fakulteta koji pripadaju Univerzitetu u Kragujevcu.
-Prijavili smo se za takmičenje sa idejom da osmislimo veb platformu koja će studentima za vreme studija olakšati potragu za obavljanje prakse ili dolaska do posla. Poznato je da studentima uvek nedostaje novca, da imaju nedovoljno praktičnih znanja i da teško dolaze do posla posle završenog fakulteta. Ovo je naš pokušaj da te probleme olakšamo i ublažimo. To će biti studentska veb paltforma koja se zove Studentski servis Srbije gde će studenti kreirati svoje naloge, ostavljati podatke o sebi, svojim znanjima i veštinama koje će biti dostupne privrednicima, rekao je Lazar Dražević, student FTN-a iz Gornjeg Milanovca.
Lazar i Igor su tokom prvog dela takmičenja razvili poslovni model i početni interfejs koji su uspešno predstavili kroz prezentaciju pred žirijem. Na nacionalnom takmičenju učestvovaće 14 najboljih ideja studenata iz cele Srbije, a do tada planiraju da u potpunosti urade veb platformu.
– Znanja koja smo stekli na fakultetu omogućila su nam da izađemo sa jednom ovakvom idejom i da celu zamisao realizujemo. Želimo da uspostavimo saradnju sa Naučno tehnološkim parkom u Čačku koji nam je dosta pomogao u samom konceptu biznis plana, rekao je Igor Radovanović, student FTN-a iz Požege.
Podršku studentima u realizaciji ideje pružali su asistenti i profesori: Lidija Paunović, Danijela Milošević i Nebojša Stanković.
-Meni je bilo zadovoljstvo da sarađujem sa kolegama. Celokupna ideja koju su imali je sjajna, kao što se i pokazalo. Mi smo to predstavili na pravi način i uspeh koji su studenti postigli bio je rezultat napornog rada. Prikazali su i sebe i fakultet na najbolji mogući način. Sa naše strane stizale su sugestije i predlozi u smislu kako bi to bilo prihvatljivije za samo takmičenje i samu realizaciju projekta, kaže Lidija Paunović, asistent na FTN.
Dekan FTN profesor Nebojša Mitrović nije krio zadovoljstvo uspehom svojih studenata koji su stavili krunu na uspešnu školsku godinu u kojoj su studenti na više takmičenja ostvarili više nego odlične rezultate.
-Takmičenje za najbolju studentsku ideju Univerziteta u Kragujevcu već nekoliko godina sprovodi profesorka Vesna Mandić. FTN je pre dve godine stigao do trećeg mesta sa svojom ekipom, prošle godine smo kod Razvojne agencije Srbije stigli do prve nagrade. Taj trend zadržavamo ovim prvim mestom, na šta smo ponosni. Sve ove ideje koje realizuju studenti i profesori u timovima poslednjih nekoliko godina pripadaju oblasti informacionih tehnologija, što je trend svuda u svetu. Trudimo se da pratimo svetske trendove, a ovim nagradama mislim da to i radimo na pravi način. Igor i Lazar su na ovu školsku godinu stavili „šlag na tortu“. Tokom celog proleća imali smo veliki broj takmičenja na kojima su studenti pokazali odlične rezultate. Pred njima je nacionalno takmičenje i gledaćemo da im pomognemo na svaki način jer će sigurno biti daleko veća konkurencija, rekao je dekan prof. dr Nebojša Mitrović.
Takmičenje za najbolju studentsku ideju pokrenuto je u okviru IF4TM projekta kojim koordinira Univerzitet u Kragujevcu i sprovodi se u partnerstvu sa još 17 partnera iz šest zemalja, a koji finansira Evropska Unija u okviru Erazmus plus programa. Takmičenje se realizuje kroz sedam lokalnih takmičenja u Kragujevcu, Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Novom Pazaru i Zrenjaninu i kroz organizaciju finalnog takmičenja u Privrednoj komori Srbije

https://infosvetionik.rs/2018/07/16/prvo-mesto-studentima-ftn-za-najbolju-studentsku-ideju/

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!