Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Radnici FRA 17. put odbranili fabriku

ČAČAK – Radnici Fabrike reznog alata (FRA) po 17. put nisu dozvolili sudskim izvršiteljima i policiji da preuzmu pogon za proizvodnju kugličnih vretena.

Predsednik Industrijskog sindikata FRA Dušan Đelić, izjavio je da je policija pokušala „adekvatno da asistira“, odnosno da uvede izvršitelje u posede gde su radnici i kupac.

Pošto je ovo zajednički objekat i oneodvojivi deo, radnici su sprečili da se promene brave i vrata. Nismo hteli da dozvolimo da nam se zabrani ulaz na svoja radna mesta. Ponavljam da je ova zgrada neodvojivi deo, da je prodato dve trećine, da mi koristimo trećinu zgrade, a da površinu koja ima 28 ari sud je predao na zajedničko korišćenje što je nerazumno, jer je izjednačio fizičko i pravno lice. Fizičkom licu po zakonu sleduje jedna pešačka staza – objasnio je Đelić.

Đelić je upitao i po kom zakonu je Privredni sud nadležan da preinači novčane u zatvorske kazne.

Ni to nas nije uplašilo da danas budemo na svojim radnim mestima, da obavljamo radne aktivnosti. Ovaj pogon je od izuzetnog značaja za namensku industriju i mi štitimo interese države Srbije – istakao je Đelić.

On kaže da postoje sumnje da iza kupca zgrade pogona za izradu kugličnih vretena stoji neko iz vladajuće strukture.

Zato se ne oni ne oglašavaju i da svojim prisustvom učestvuju u odbrani ovog dela preduzeća koje je u interesu Republike Srbije, ali zato analiziraju sutuaciju putem društvenim mrežama i po portalima. Oni nisu nadležni, nisu kompetentni i stručni, pripadaju drugoj branši i ne bi trebalo da daju neke ocene i analizu o situaciji u fabrici – rekao je Đelić.

Prema njegovim rečima i danas je bilo popisivanja radnika, dodajući da očekuju nove kazne.

Upravnik pogona kulgličnih vretena FRA Ljibiša Mijailović, izjavio je da je ugovorom sa fabrikom vezan da na ovom zadatku radi, što upravo čini 35 godina.

Sada su došli policajci da me isteraju što sam došao na posao. Ako hoće neko da me istera neka ode kod generalnog direktora, sa njim se dogovori šta, kako, gde, dobijem pismeno naređenje i ja izlazim odavde. Vezan sam ugovorom i nemam pravo da napustim ovu prostoriju – naveo je Mijailović.

On dodaje da je ova presuda ne izvršiva, jer kako objašnjava, nije prodato sve već deo.

Plac je zajednički i deo hale je naš, ne vidim fizičku mogućnost što bi oni mene isterali kad ja ponovo sutra mogu da dođem, bez obzira da li će da zapečate, otpečate ili promene brave. Sutra ponovo moram doći ovde, kroz zajedničko dvorište u moj deo hale i da radim – naglasio je Mijailović.

Sudski izvršitelji pokušavaju da preuzimanjem pogona naplate dug od poravnanja sa jednom čačanskom privatnom firmom, koji je od 1.500.000 dinara u međuvremenu sa kamatama narastao na oko 4.600.000 dinara.

Rukovodsto FRA je kupcu objekta pre više meseci dostavilo ponudu kojim bi bio obeštećen tako što bi mu bilo isplaćeno 5.600.000 dinara, ali on je tu ponudu odbio i insistira na izvršenju.

Predstavnici sindikata FRA tvrde da se imovina fabrike koja vredi oko 200.000 evra prodaje za dug od 30.000 evra.

U ovom pogonu FRA se proizvode kuglična vretena za odbrambene raketne sisteme.

Pogon je osnovan 1986. godine, uz velike napore tadašnjeg rukovodstva FRA i grada Čačka, nabavkom programskih mašina engleskog proizvođaca Matriks teških po više desetina tona.

Radnici ističu da ovaj posao u Srbiji gotovo niko ne radi i da su isporučili vretena za pozicioniranje raketnog sistema „Morava“.

Rešenjem Vlade Srbije od 28. novembra 2015. godine FRA AD Čačak određeno je kao privredno društvo od značaja za odbranu Republike Srbije. Takođe, rešenjem ministra odbrane od 29. novembra 2017. godine ovo preduzeće pribavilo je dozvolu za proizvodnju naoružanja i opreme.

FRA u Čačku izrađuje specijalne rezne alate za proizvodnju naoružanja i opreme u svim namenskim industrijama u Srbiji („Sloboda“, „Krušik“, „Milan Blagojević“, „Prva petoletka“, „Zastava oružje“, „Prvi partizan“, „Jugoimport- SDPR“…).

Nad ovakvim jednim preduzećem ne može se vršiti prinudno sudsko izvršenje, o čemu je Privredni sud u Čačku u više navrata obavešten od strane Ministarstva odbrane, a sugerisano mu je i da se predmetni postupci obustave, a da se poverioci namire na drugi način.

Izvor: MNA

https://infosvetionik.rs/2019/06/27/radnici-fra-17-put-odbranili-fabriku/

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!