Вести

Radojičić i Fabrici o saradnji, projektima, ekologiji…

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici ocenili su da je saradnja Beograda i EU veoma značajna, a posebno su izdvojili projekte u oblasti zaštite životne sredine.

Fabrici je istakao da je proces pristupanja Evropskoj uniji pitanje za celu zemlju, ali da je uloga gradonačelnika velika.

„Za pristupanje EU, oko 60 do 70 odsto propisa i standarda koje Srbija mora da usvoji je pod nadležnošću lokalnih zajednica. Gradovi i opštine su odgovorni za socijalna pitanja, transport, životnu sredinu i posebno nam je bitna saradnja sa gradovima sa kojima imamo saradnju kroz projekte“, istakao je Fabrici, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

On je naveo da Evropska unija već finansira brojne projekte u Beogradu, uključujući one u oblastima zaštite životne sredine, socijalnog stanovanja, kulture i izrazio zadovoljstvo zbog ohrabrujućih koraka koji su potignuti, posebno u oblasti životne sredine.

Radojičić je zahvalio ambasadoru na poseti i rekao da je saradnja Beograda sa Evropskom unijom vrlo značajna.

S jedne strane, reč o prestonici države koja je u procesu pristupanja Evropskoj uniji, a sa druge strane, kroz saradnju na brojnim projektima, rekao je gradonačelnik koji je upoznao ambasadora sa planovima i budućim koracima i istakao da je ozelenjivanje prestonice jedan od prioriteta njegove uprave.

„Bio sam u Ljubljani i njihova iskustva su značajna i pomoći će nam da Beograd kandidujemo za Zelenu prestonicu Evrope. Formirao sam tim čiji je zadatak da proceni stanje u Beogradu u 12 ključnih ekoloških aspekata. Kada budemo znali šta je početno stanje, težićemo tome da unapredimo životnu sredinu u svim važnim oblastima. Svestan sam da će biti teško i izazovno, jer Beograd je veći od Ljubljane i možda ljudi neće odmah lako prihvatiti ideju, ali probaću. Tako je bilo i sa Tiršovom. Želeo sam da unapredim rad dečje bolnice i da od nje napravim brend. U početku u to niko nije verovao, ali kasnije sam u tome uspeo“, rekao je gradonačelnik.

On je istakao da je ekologija važna i da svakog Beograđanina interesuje kakav vazduh dišemo i kakvu vodu pijemo.

„Podsetiću da smo blizu rešenja da rešimo problem Vinče i prerade otpadnih voda, želimo da Beograd ima veću pešačku zonu, da obnovimo staze za bicikliste“, dodao je Radojičić.

Gradonačelnik i ambasador su razgovarali i o projektu Vinče, socijalnih stanova, energetskoj efikasnosti i preradi otpadnih vode. Oni su se usaglasili da su to važne teme, o kojima će biti reči i na budućim sastancima.

Jedna od tema bila je i saradnja u oblasti kulture i turizma, jer se kroz ulaganja Evropske unije u državne ustanove direktno ulaže i u razvoj grada.

https://info24.rs/2018/10/03/radojicic-i-fabrici-o-saradnji-projektima-ekologiji/

Uspon
Back to top button