ВестиИнформацијеПолитика

Rankovićev odbornički govor i dalje trese medije!

Govor odbornika Srpske napredne stranke Aleksandra Rankovića za skupštinskom govornicom protekle sedmice, u javnosti je odjeknuo poput tornada. Njegove sporne izjave osudili su mediji, a zatim i Udruženje novinara Srbije. Pojedini delovi njegovog govora, koji je trajao više od jedanaest minuta, izazvali su komšanje u redovima koalicionog partnera SPS-a, a imuni na njegovo izlaganje nisu ostali ni u vrhu SNS-a. Rankovićev govorni tornado, po svemu sudeći bio je razorne moći, uzimajući u obzir koliko se o njemu u javnosti i dalje priča i kakve će posledice posle njega tek imati pojedinci kolubarske čaršije. Kako ravnodušnih posle njegovog izlaganja nema, razlog više da odborniku Aleksandru Rankoviću postavimo nekoliko pitanja, dok u vrtlogu tornada lete razni delovi i delići ni malo jednostavne političko-medijske slagalice.

Valjevskaposla.info: Na koje portale ste konkretno mislili kada ste rekli „Dobijemo te info portale, koji imaju redakcije sa po jednim ili dva zaposlena novinara, koji konkurišu sa nekim virtuelnim projektima u koje ni sami ne veruju, a na konto kojih dobijaju pare i to ozbiljne pare“?

Ranković: Ti na koje sam mislio svakako su se prepoznali, što mi je i bio krajnji cilj. Ne treba tu previše pameti, pa čak ni naročite pismenosti, a da već pri površnom iščitavanju njihovih tekstova shvatite ko je zapravo „Spiritus movens“ čitavog projekta. To vulgarno, palanačko spinovanje paralelno se odvija na dva do tri portala čiji je „poslodavac“ jedan isti čovek. Da zlo bude veće, te medijske servise koje apsolutno kontroliše, on ne plaća iz svog džepa! Da je tako, ne bih imao nijednu jedinu zamerku na njihov rad! Ovde je koncept daleko perfidniji pošto nečiji partijski, bolje reči lični interes, svi mi plaćamo kroz budžet, makar imali i drugačije političko uverenje. A, to najčešće i jeste slučaj.

Valjevskaposla.info: Delove Vašeg izlaganja u kojem medije nazivate „kancerogenim tkivom“ i „medijskom prostitucijom“ osudio je UNS. Sa obzirom na to da ste dipl. novinar i član UNS-a, trebalo bi da znate da će takvo poređenje odmah naići na osudu Udruženja novinara, kao i dela javnosti. Da li ste bili spremni na ovakvu reakciju i da li ste znali koliku buru ćete svojim izlaganjem izazvati u javnosti? Vaš komenatar post festum?

Ranković: Član sam tog esnafskog udruženja od marta 2009. godine. Uskoro ću biti u pilici da svojim kolegama u Resavskoj 28 u Beogradu konačno lično objasnim ko su, šta su i u šta su se, nažalost, pretvorili neki ljudi koji su u mojim rečima videli, izgleda, sve osim ono što su jedino trebali – SEBE, samo na ogoljeno plastičan način! Što se tiče tzv. bure u javnosti, na nju sam navikao. Dugo sam u novinarstvu, skoro 19 godina. Publicitet koji pokatkad dobijem zbog neke svoje izjave već sam bezbroj puta doživeo, proživeo i hvala Bogu preživeo, radeći kao autor izuzetno gledane političke emisije „Puls“ na TVA! Nemam nameru da komentarišem bilo šta o svemu izgovorenom na skupštini jer bih sada to, verujte, učinio neuporedivo oštrije.

Valjevskaposla.info: U vašem izlaganju kažete između ostalog „Kada je u nečijoj ruci i pogača i nož, ’ajde da ne vređam sad koalicionog partnera, konkretno je to bilo u rukama jednog čoveka, mi svi znamo i u rukama kog čoveka, koji iza kulisa vuče konce sve vreme…“! Zašto niste imenovali čoveka „kod koga je i pogača i nož“?

Ranković: Nisam hteo da ga imenujem, jer ovo je mali grad i svima je sve kristalno jasno. U konkretnom slučaju dovoljna je i alegorija. Ja sam ionako narativan tip koji stvari uvek naziva pravim imenom. Nemam ja problem da izgovorim i njegovo ime, što on jako dobro zna. Kod mene je sve stvar trenutka i lične inspiracije u datom momentu. To izlaganje je vrlo lako moglo krenuti i u drugom pravcu. Uostalom, ovo je bilo tek zagrevanje. Aktuelni saziv skupštine postoji jedva nešto više od tri meseca. Daleko je 2020. godina, biće prilika za kudikamo eksplicitnija izdanja sa moje strane, u to ne sumnjajte!

Valjevskaposla.info: Imajući u vidu to da ste dali nagoveštaj da je čovek „kod koga je i pogača i nož“ iz redova SPS-a, dakle koalicionog partnera SNS-a, čiji ste odbornik, da li smatrate da je doveden u pitanje opstanak vladajuće koalicije SNS-SPS?

Ranković: O tome niti mogu javno govoriti, a kamoli takve aluzije „prosipati“ sa skupštinske govornice! Naravno, odbornički mandat meni niko ne može oduzeti i ja ga sasvim sigurno nikome neću dati. Ali ga isto tako nikada neću ni zloupotrebiti. Moji nastupi mogu biti individualno vrcavi na ovaj ili onaj način, ali će oni naposletku uvek biti u potpunoj korespodenciji sa aktuelnim političkim kursom GO SNS Valjevo. Očekivati od mene da u 47. godini života nemam svoj stav i to u gradu gde sam rođen, profesionalno ostvaren i prepoznatljiv kao javna ličnost, znatno pre nego što sam ušao u politiku, bilo bi iluzorno!

Izvor: valjevskaposla.info

 

Uspon
Back to top button