Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Rasvetljeno poreklo snimka sa društvenih mreža

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da je, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, nakon preduzetih mera iz svoje nadležnosti, rasvetlilo poreklo snimka objavljenog na društvenim mrežama, na kojem se vidi ubacivanje u kutiju listića koji podsećaju na birački materijal.

U saopštenju se navodi da je tokom istrage, koju je sproveo MUP, za manje od 24 sata ustanovljeno da se ubacivanje pomenutih listića odigralo u privatnoj kući M. P. (1980) iz sela Lukare, u blizini Novog Pazara, 5. aprila, odnosno tri dana nakon održavanja izbora.

Listići koji podsećaju na birački materijal nisu originalni jer nemaju žig, niti druge zaštitne elemente, već su, kako je priznanjem svih saslušanih lica ustanovljeno, odštampani na kućnom štampaču M. P., a prema njegovim rečima služili su za šalu sa njegovim rođacima i prijateljima.

Predmetni snimak sačinio je E. P. (1997) koristeći mobilni telefon M. P., koji ga je potom, po sopstvenom priznanju, lično postavio na društvene mreže.

Nakon nekoliko minuta, M. P. je i lično uklonio snimak sa interneta, pri čemu je u izjavi datoj policiji ukazao na to da je taj snimak nastao u njegovom domaćinstvu i da je to razlog što se na njemu vidi da je bos, odnosno da nema obuću.

Osim šala koje je, po sopstvenom priznanju, pravio na račun premijera, pozivajući ga da ga zaposli u rudniku, iako u svojoj izjavi kaže da u okolini mesta gde živi ne postoji bilo kakav rudnik, M. P. je na jednom od listića dodao i redni broj 12, sa imenom svog rođaka E. P., kako bi to iskoristio za šalu i podsećanje rođaka da treba da ga zaposli.

Policija je uzela sve listiće i predala ih nadležnom tužilaštvu, a na tim listićima se ne nalazi bilo kakva vrsta zaštite koja postoji na originalnom biračkom materijalu.

Policija je saslušala i E. P. (1995) i E. P. (1997), a ta dovedena lica su u svojim iskazima potvrdila navode M. P.

Saslušanjima je prisustvovao i zamenik tužioca Prvog opštinskog javnog tužilaštva u Beogradu, a policija je završila istragu i predala izveštaj nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje i preduzimanje svih zakonskih radnji na kvalifikaciji eventualnog krivičnog dela ili prekršaja koji se prepoznaju u radnjama M. P., ističe se u saopštenju.

 

srbija.gov.rs

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!