Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiKultura

Razni običaji kod nas:Zašto Srbi igraju KOLO na grobu umrlog i šta je crna svadba? ŠOKIRAĆETE se kada čujete o čemu je reč!

Mnogo je čudnih običaja i verovanja u našem narodu, za mnoge znamo, ali neke i ne možemo da naslutimo da postoje i da se u nekim krajevima još uvek praktikuju. Tako da postoje i oni običaji koji zadiru u u sferu horora i bizarnosti. Dolazi do preplitanja običaja namenjenih ekstremno različitim događajima u životu čoveka. Tako sahrana može poprimiti elemente svadbe a evo i kako i šta je to crna svadba.Kada nesrećnim slučajem devojka izgubi svog verenika, ona mu na sahranu dolazi u venčanici. Isto važi i kada je obrnuta situacija, tada mladić dolazi verenici na sahranu u svadbenom odelu. U vlaškom kraju (gde ovakvu sahranu nazivaju crna svadba) ide se korak dalje. Igra se kolo na groblju (kao da je prava svadba) i smatra se da ovaj brak traje godinu dana, nakon kojih (živa) osoba može da nastavi dalje sa svojim emotivnim životom.

U slučaju da oboje mladih koji su vereni nastrada zajedno, tada porodica izražava poštovanje prema njihovoj ljubavi i prerano ugašenim mladim životima, time što ih simbolički mrtve venčava i sahranjuje jedno pored drugog, nju u venčanici, a njega u svečanom odelu. U nekim krajevima se mlade devojke (iako nisu bile verene) sahranjuju u venčanici. Veruje se da nevina duša na onaj svet treba da ode u čistom, nevino belom što simbolizuje venčanica.

Ovo zaista nekome može da zvuči bizarno ali za sve postoji objašnjenje tako i za ovo. Naime u životu čoveka postoje tri važna događaja a to su rođenje, smrt i venčanje.Simboličnim venčanjem pokušava se dovesti u ravnotežu narušeni poredak prema starog religijskom verovanju Slovena da smrt ne dolazi pre venčanja. Sve je usmereno ka tome, da se po tradicionalnim narodnim verovanjima preminulom olakša prelazak na onaj svet, kao i večni boravak u raju.Decenijama postoji legenda u okolini Zaječara koja kaže da se duh mlade koja je poginula u saobraćajnoj nesreći putujući na medeni mesec ili duh devojke koja se obesila kada ju je ostavio verenik pred samo venčanje, pojavljuje noću na putu kao utvara u venčanici.

izvor:srbijadanas.com

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!