Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Rešenje za Ulicu kneza Jovice

Sanacija Ulice kneza Jovice je izvesna i na pragu je rešenje trogodišnjeg problema žitelja ove ulice, koja je potpuno propala zbog stare kanalizacije za koju je Zavod za zaštitu spomenika kulture u Valjevu pretpostavljao da je iz turskog vremena. Zbog toga nije bila moguća rekonstrukcija ove ulice, a stanari su nakon više godina čekanja, počeli sa protestima i blokadom ulice.

Zamenik gradonačelnika dr Dragan Jeremić je obavestio da se o ovom problemu raspravljalo na sastanku u Ministarstvu kultrure, koje je bilo posrednik između Grada i Republičkog i Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

„Tema je bila Tešnjar i Ulica kneza Jovice i dogovoreno je da se radi u dve faze, prva faza je hitna sanacija ulice, otvora koji su se pojavili na njoj. Način na koji će se vršiti sanacija treba da bude odabran, postoje dva modela. Prvi je otkopavanje i uklanjanje prepreka unutar rupa i popločavanje, da se zaustavi zastajanje vode i da normalno funkcioniše kanalizacioni kolektor. Drugi model je potpuna rekonstrukcija cele kanalizacije i cele ulice. Ova ulica zahteva izgradnju fekalnog kolektora i ponovnog popločavanja“, rekao je Jeremić i naglasio da projekat koji odabere Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture finansiraće grad Valjevo.

„Zavod za zaštitu spomenika Republike Srbije će uraditi uslove, a na osnovu njih će grad Valjevo uraditi projekat i rekonstruisati ulicu. To je posao koji će trajati najmanje godinu i po dana“, rekao je zamenik gradonačelnika.

Gradske vlasti su tražile i da se skine stepen zaštite u Tešnjaru, jer je nepotrebno da pojedine poprečne ulice budu pod zaštitom.

„Na žalost, neke zgrade u Tešnjaru nisu pod zaštitom i u stilu su 21. veka. Grad nema nikakve ingerencije. Oko toga je ostalo da se dogovorimo sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture. Mi ćemo kao Grad uraditi novi detaljni plan Tešnjara, a Vlada Srbije odobrava skidanje stepena zaštite“, rekao zamenik gradonačelnika.

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Valjevu, koji je regionalna ustanova u potpunosti finansira grad Valjevo, a svega 20% radova zavoda se sprovodi na teritoriji Valjeva, istakao je dr Dragan Jeremić.

„Ministarstvo kulture će predložiti da se zavodi prebace na republički budžet i da ćemo na taj način rešiti problem da Valjevo finansira nešto, a da svi imaju veću korist nego naš grad. Taj paradoks se mora otkloniti, a mi ćemo pare koje smo ulagali u Zavod, usmeriti na rešavanje problema naših objekata koji su pod zaštitom“, kazao je dr Dragan Jeremić.

Pregovara se oko zajedničkog projekta između Grada i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, oko rekonstrukcije Konaka kneza Jovice u Tešnjaru. Grad bi otkupio sam objekat a Zavod bi bio zadužen za restauraciju.

Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!