Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

„Rudarite bitkoine i grejte kuću“ evo jedan predlog čelnim ljudima grada Valjeva kako da smanje zagađenost vazduha

U ruskom gradu Irkutsk u Sibiru primećeno je pojačano interesovanje za “rudarenjem“ kriptovaluta zbog niske cene energenata, a lokalni preduzetnici smislili su način kako da energiju proizvedenu “rudarenjem“ bitkoina iskoriste za grejanje svojih kuća.

Rudarenje Bitkoina

Za rudarenje kriptovaluta potrebni su snažni računari koji troše dosta struje i zbog toga se kompletna oprema prilično zagreva, a nisu zanemarljivi ni računi za električnu energiju koji stižu onima koji se bave traženjem bitkoina.

Međutim, u Irkutsku je struja jeftina – oko pet puta jeftinija nego u Moskvi i zbog toga se u ovom sibirskom gradu oko 1.000 ljudi bave rudarenjem bitkoina.

Mašine za rudarenje obično se hlade ventilatorima, a toplota se potom ispušta u atmosferu. Mi mislimo da to nije ni racionalno niti ekološki, kaže Sergej Frolov koji se profesionalno bavi „rudarenjem“ i dodaje da je zbog toga implementiran sistem koji koristi računarsku snagu i toplotu koja se stvara za grejanje domova.

Njegov plan je da do 2020. godine za “rudarenje“ osposobe 2.000 kuća ukupne površine od 80.000 kvadrata čime će se njihov kapacitet rudarenja proširiti, dok će istovremeno za ove objekte biti rešeno pitanje grejanja.

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!