Вести

Сабор Светог Јована Крститеља – Архијерејска Литургија и слава Епископа Исихија

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије је на дан своје крсне славе, Сабор Светог Јована Крститеља – Јовањдан, служио Свету Архијерејску Литургију у Храму Покрова Пресвете Богородице уз саслужење архимандрита Михаила, игумана манастира Јовања, оца Георгија, игумана манастира Лелић, епархијског свештенства, појање певнице, Мешовитог црквеног хора „Хаџи Рувим“, камерног хора „Емануил“ и Дечјег црквеног хора при Храму Васкрсења, под управом Милице Степановић-Бабамилкић и Вање Урошевић, а у молитвеном присуству великог броја верника од којих су већина свечари. Светој Литургији молитвено су присуствовали и градоначелник града Ваљева г. Лазар Гојковић и командант Другог центра за обуку пуковник Саша Стојиљковић. O највећем икада рођеном од жене –  o Светом Јовану, који је целим својим бићем посведочио Васкрслог Господа, беседио је архимандрит Михаило. 

Господ је за Светог Јована рекао да је у духу пророчком, што се и потврдило јер је он последњи пророк „који у пустињи као лав риче – покајте се“. На иконама се слика са штапом и том поруком, подсетио је сабране отац Михаило, додајући да захваљујући Светом Јовану ми Господа препознајемо у телу, док се крштавамо, како телесно, тако и духовно – Светом Тројицом. Затим је беседник испричао догађај који се збио у дому Јовановом, када је мајка Божја дошла код Јелисавете (Јованове мајке), Свети Јован се у утроби своје мајке обрадовао духом и срцем Господу, препознавши Га као Спаситеља, иако Га још није угледао. „То је и порука за нас, браћо и сестре! Када смо на Светој Литургији, када се молимо и када се кајемо, нама срце заигра и ми тад препознајемо Господа. Тада смо у јединству са Њим и можемо као Свети Јован да гледамо лице Божје. Наше срце се радује духом иако телесним очима не видимо Господа“, нагласио је архимандрит Михаило који је потом пажњу посветио самом чину крштења Господа Исуса Христа, символици три прста , као Светом Тројству, закључивши притом. „Можда Господа нећемо видети телесним очима током живота, али ћемо га видети срцем – лицем к лицу“.

На крају литургијског сабрања ваљевски архипастир је честитао празник свима, а нарочито онима који Претечу славе као крсно име. У Епархијском двору, у капели Светог Јована Крститеља, отац Михаило је пререзао славски колач, а потом и честитао славу Епископу Исихију, додајући да садашњи ваљевски архијереј наставља традицију слављења Светог Јована, по угледу на своје претходнике, односно на почившег Епископа Милутина, док му се Владика Исихије захвалио, као и осталим гостима. Молитвеном сабрању, а потом и трпези љубави, присуствовали су бројни свештенослужитељи, градоначелник града Ваљева г. Лазар Гојковић, председник општине Обреновац г. Милош Станојевић, председник општине Уб г. Александар Џајић, представници војске, полиције, здравства, културних и јавних установа.

Марина Марић

Uspon
Back to top button