Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Sabor Svetog Jovana Krstitelja – Arhijerejska Liturgija i slava Episkopa Isihija

Njegovo Preosveštenstvo Episkop valjevski g. Isihije je na dan svoje krsne slave, Sabor Svetog Jovana Krstitelja – Jovanjdan, služio Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice uz sasluženje arhimandrita Mihaila, igumana manastira Jovanja, oca Georgija, igumana manastira Lelić, eparhijskog sveštenstva, pojanje pevnice, Mešovitog crkvenog hora „Hadži Ruvim“, kamernog hora „Emanuil“ i Dečjeg crkvenog hora pri Hramu Vaskrsenja, pod upravom Milice Stepanović-Babamilkić i Vanje Urošević, a u molitvenom prisustvu velikog broja vernika od kojih su većina svečari. Svetoj Liturgiji molitveno su prisustvovali i gradonačelnik grada Valjeva g. Lazar Gojković i komandant Drugog centra za obuku pukovnik Saša Stojiljković. O najvećem ikada rođenom od žene –  o Svetom Jovanu, koji je celim svojim bićem posvedočio Vaskrslog Gospoda, besedio je arhimandrit Mihailo. 

Gospod je za Svetog Jovana rekao da je u duhu proročkom, što se i potvrdilo jer je on poslednji prorok „koji u pustinji kao lav riče – pokajte se“. Na ikonama se slika sa štapom i tom porukom, podsetio je sabrane otac Mihailo, dodajući da zahvaljujući Svetom Jovanu mi Gospoda prepoznajemo u telu, dok se krštavamo, kako telesno, tako i duhovno – Svetom Trojicom. Zatim je besednik ispričao događaj koji se zbio u domu Jovanovom, kada je majka Božja došla kod Jelisavete (Jovanove majke), Sveti Jovan se u utrobi svoje majke obradovao duhom i srcem Gospodu, prepoznavši Ga kao Spasitelja, iako Ga još nije ugledao. „To je i poruka za nas, braćo i sestre! Kada smo na Svetoj Liturgiji, kada se molimo i kada se kajemo, nama srce zaigra i mi tad prepoznajemo Gospoda. Tada smo u jedinstvu sa Njim i možemo kao Sveti Jovan da gledamo lice Božje. Naše srce se raduje duhom iako telesnim očima ne vidimo Gospoda“, naglasio je arhimandrit Mihailo koji je potom pažnju posvetio samom činu krštenja Gospoda Isusa Hrista, simvolici tri prsta , kao Svetom Trojstvu, zaključivši pritom. „Možda Gospoda nećemo videti telesnim očima tokom života, ali ćemo ga videti srcem – licem k licu“.

Na kraju liturgijskog sabranja valjevski arhipastir je čestitao praznik svima, a naročito onima koji Preteču slave kao krsno ime. U Eparhijskom dvoru, u kapeli Svetog Jovana Krstitelja, otac Mihailo je prerezao slavski kolač, a potom i čestitao slavu Episkopu Isihiju, dodajući da sadašnji valjevski arhijerej nastavlja tradiciju slavljenja Svetog Jovana, po ugledu na svoje prethodnike, odnosno na počivšeg Episkopa Milutina, dok mu se Vladika Isihije zahvalio, kao i ostalim gostima. Molitvenom sabranju, a potom i trpezi ljubavi, prisustvovali su brojni sveštenoslužitelji, gradonačelnik grada Valjeva g. Lazar Gojković, predsednik opštine Obrenovac g. Miloš Stanojević, predsednik opštine Ub g. Aleksandar Džajić, predstavnici vojske, policije, zdravstva, kulturnih i javnih ustanova.

Marina Marić

Uspon

Ostavite odgovor

Back to top button
Click to listen highlighted text!