Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijeRegion

Šansa za mlade pravnike

[hr style=”double”]izvor:nsz.gov.rs foto:nsz.gov.rs[hr style=”double”]

Studenti završnih godina pravnih fakulteta i diplomirani pravnici tokom tri dana sajma dobiće sve informacije o zapošljavanju i sticanju stručne prakse u nekim od najuglednijih advokatskih kancelarija, revizorskih kuća i kompanija. Posetioci se slažu da su ovakve manifestacije odlična prilika da se sazna sve o mogućem budućem poslu i uslovima rada i dodaju da nije dovoljno samo pratiti oglase, već je neophodno angažovati se i na drugačije načine u traženju posla.

Prof. Miloš Živković sa Pravnog fakulteta podsetio je da ovakve manifestacije pomažu studentima prava da steknu praksu i pre nego što izađu sa fakulteta, a da od ovog sajma koristi imaju i poslodavci, koji dobijaju obrazovane pripravnike i radnike.

„Ovo je važno i za naš fakultet, jer se trudimo da unapredimo rad i u naučnom i u obrazovnom smislu“, naglasio je Živković.

„Imamo sve bolje generacije studenata koje izlaze sa Beogradskog univerziteta i privatnih fakulteta, a naš posao je da obezbedimo uslove da oni ostanu u ovom gradu“, ističe predsednik Saveta za zapošljavanje Beograda Dragomir Petronijević i dodaje da su na sajmu prisutni i Gradsko i Republičko pravobranilaštvo, koji će ponuditi studentima plaćenu praksu. „Insistiramo da prakse budu plaćene, jer za rad i trud koji budete uložili treba da budete nagrađeni“, zaključio je Petronijević.

Kao nekadašnji student i diplomac Pravnog fakulteta, Siniša Knežević, zamenik direktora Filijale za grad Beograd NSZ, objasnio je da uprkos teškoj situaciji postoje brojne mogućnosti za buduće i svršene pravnike.

“U Beogradu je za prva četiti meseca ove godine 111 diplomiranih i master pravnika sa evidencije dobilo posao, a u Srbiji oko 1100. Trenutno postoji potreba za zapošljavanjem oko 334 pravnika”, ističe Knežević i dodaje da je u prva četiri meseca ove godine ukupno zaposleno oko 27.000 ljudi posredovanjem NSZ. On savetuje studente da veruju u ono što rade, da stiču nova znanja i veštine, uče iz iskustva starijih kolega, ne propuštaju šanse koje im se pruže i da kasnije odgovorno obavljaju svoj posao. Poželeo im je da se brzo zaposle po završetku studija, a ukoliko ne bude tako, da se obrate Nacionalnoj službi za zapošljavanje, koja će im pomoći na karijernom putu.

Tokom sajma na Pravnom fakultetu biće organizovani treninzi o upravljanju emocijama na poslu, pisanju radne biografije i motivacionog pisma. U okviru pratećih programa biće održane dve panel diskusije – “Pravo interneta – pravna regulativa bitcoina” i “Odgovornost lekara za grešku u lečenju”, a poslednjeg dana i tradicionalna tribina “Pravnici na poslu”, po kojoj je projekat dobio naziv. Takođe, u četvrtak, 11. maja, biće organizovano i finale takmičenja u simulaciji suđenja na temu krivičnog prava, a takmičare će ocenjivati eminentni profesori i advokati.

Sajam zapošljavanja i volontiranja Pravnici na poslu – Choose your career održava se drugu godinu zaredom, uz podršku Ministarstva omladine i sporta Srbije, Grada Beograda i Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Na sajmu se predstavlja oko 30 kancelarija advokata i sudskih izvršitelja. Tu su advokatske kancelarije: Živković – Samardžić, Janković – Popović – Mitić, kancelarija Borivoja Borovića, Ernst&Young, Karanović – Nikolić, Samardžić, Oreški & Grbović (SOG), Gecić i druge.

Organizator sajma – ELSA je međunarodno, nezavisno, nepolitično i neprofitabilno udruženje studenata i studentkinja prava, koje razvija međunarodu saradnju, stvara lične kontakte između akademaca i priprema ih za profesionalni rad.

Branimir Stanojević, iz Kancelarije javnog izvršitelja Danke Stanojević, drugi put je na ovom sajmu. On kaže da je sedam kandidata prošle godine prošlo praksu u toj kancelariji, dok je jedan pravnik dobio zaposlenje.

Nataša Sarić, advokatski pripravnik u Advokatskoj kancelariji Živković – Samardžić, ističe da su tri pripravnika zaposlena kod njih posle prošlogodišnjeg sajma, a da ove godine nude prakse studentima četvrte godine i pripravnički staž u kancelariji.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!