Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijePrivreda

Saradnja sa Kinom na zaštiti od poplava

Delegacija Narodne Republike Kine koju predvodi zamenik ministra vodnih resursa Lu Guihiu, povodom predstavljanja projekta za unapređenje vodoprivrede, podizanja kvaliteta upravljanja vodama i vodosnabdevanja Srbije, boravi danas u Valjevu.

Kinesku delegaciju je primio gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović, koji je predstavio grad Valjevo, kao i štete koje je naš grad pretrpeo tokom poplava od 2014. godine, ali i radove na regulaciji korita reka Kolubare, Jablanice i Obnice.

“Veoma važna delegacija boravi danas u Valjevu i Srbiji. Sve je to rezultat posete predsednika Republike Aleksandra Vučića Kini pre dve nedelje, koji je omogućio ovakve kontakte i intersovanje kineskih prijatelja za ono o čemu smo razgovarali, a to je zaštita Valjeva od poplava. Valjevo je grad u koji je najviše uloženo u Srbiji za zaštitu od poplava u poslednje tri godine, a to je oko 8,5 miliona evra. Svi detalji razgovora su svedeni na nivo struke, gde su ljudi iz “Srbijavoda” detaljno objasnili ono što je stručni deo sastanka. Nama ostaje da sa svojim kineskim prijateljima ugovorimo neke stvari koje bi poboljšale zaštitu grada od poplava”, rekao je gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović.

Izvršni direktor za zaštitu od voda JVP “Srbijavoda” Zvonimir Kocić je rekao da je današnja poseta Valjevu, nastavak jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, vezanog za različite vidove saradnje koji će se ostvariti u narednom periodu.

“Ovo što se radi u samom Valjevu, predstavlja jedan deo celokupnog sistema za zaštitu od poplave na celom slivu reke Kolubare. “Srbijavode” imaju dugoročne planove i ono što je važno je da radovi u Valjevu omogućavaju da se od poplava zaštite i nizvodna područja. U tom smislu su nam neophodna ikustva i znanja naših prijatelja i kolega iz Kine, koji sasvim sigurno mogu da nam ukažu na savremena rešenja kojima težimo. Možda u ovom momentu nemamo dovoljno sredstava da to realizujemo, ali ćemo sigurno naći načine za različite vidove saradnje sa njima”, zaključio je izvršni direktor “Srbijavoda” Zvonimir Kostić.

Poseta gostiju iz Kine je potom nastavljena obilaskom lokacija kod mosta pored KP doma u Valjevu, gde se radi regulacija reke Obnice i mosta u Ulici norveških interniraca, u čijoj blizini se odvijaju veliki radovi na rekonstrukciji i izgradnji korita reke Kolubare. O tome šta je sve urađeno nakon poplava 2014. godine u Valjevu, goste su upoznali stručnjaci JVP “Srbijavode” i Vodoprivrednog preduzeća “Erozija” koje u Valjevu sprovodi ove radove.

Saradnja sa Kinom na zaštiti od poplava

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!