Вести

Saradnja sa Rusijom u primeni nuklearne energije u miroljubive svrhe

Vučić zadovoljan što je usaglašen konačan tekst Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o saradnji u oblasti upotrebe nuklearne energije u mirnodopske svrhe na osnovu referentnih i inovacionih tehnologija.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je, u razgovoru sa potpredsednikom ruske državne korporacije za atomsku energiju Rosatom Nikolajem Spaskim, iskazao snažnu podršku jačanju saradnje dveju zemalja u toj oblasti, saopštila je predsednikvoa Služba za saradnju s medijima.

Na sastanku su razmotrene mogućnosti za saradnju srpske nauke i privrede sa Rosatomom, kako bi nuklearna energija dobila primenu u medicini, poljoprivredi, kao i u inovativnim granama privrede.

Predsednik Vučić je rekao da je uveren da će saradnja sa Rosatomom doneti nove šanse u budućnosti i nova radna mesta za srpsku privredu.

Spaski je istakao da ruski predsednik Vladimir Putin pruža snažnu podršku realizaciji svih dogovora dveju zemalja u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

On je istakao da je podrška, koju iskazuju predsednici Vučić i Putin, jasan pokazatelj da se radi o korisnom dogovoru od najvišeg značaja za Srbiju i Rusiju.

Rosatom je najveća ruska državna korporacija sa 330 kompanija i više od 250.000 zaposlenih, koja ima potpisane ugovore za narednih 10 godina vredne više od 130 milijardi dolara, ističe se u saopštenju.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/10/24/saradnja-sa-rusijom-u-primeni-nuklearne-energije-u-miroljubive-svrhe/

Uspon
Back to top button