Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijeRegion

Saradnja Srbije i Rusije u borbi protiv terorizma

[hr style=”double”]izvor:vlada.rs foto:mup.gov.rs[hr style=”double”]

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je danas u Moskvi sa sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševim o saradnji dve države u suprostavljanju terorizmu, organizovanom kriminalu i svim ostalim bezbednosnim izazovima.

Stefanović, koji boravi u radnoj poseti Rusiji, istakao je nakon sastanka, da je u prethodnom periodu započeta opsežna policijska saradnja i da Ministarstvo unutrašnjih poslova ima dobru saradnju sa bezbednosnim službama Ruske Federacije.

Takođe, potpredsednik Vlade je ukazao na to da je sa Patruševim razgovarao i o ugrožavanju bezbednosti i položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Dobili smo podršku Rusije u našim nastojanjima da obezbedimo mir i stabilnost i da se realizuju dogovori poput formiranja Zajednice srpskih opština, koji su nam važni, ali i za očuvanje bezbednosti srpskog naroda, pre svega u delovima Kosova i Metohije u kojima nemaju potpunu bezbednost, naveo je on.

Prema njegovim rečima, dve zemlje po tim pitanjima imaju jedinistven stav i imaćemo podršku Rusije i u budućnosti.

Stefanović je ukazao na to da je tema razgovora sa Patruševim bila i borba protiv terorizma, organizovanog kriminala i krivičnih dela vezanih za zloupotrebe na internetu.

Razgovarali smo o aktivnoj saradnji u suprotstavljanju izazovima terorizma, što nijedna država, ma koliko bila velika ili mala, ne može sama da reši, rekao je on i dodao da je na tom polju Srbiji potrebna pomoć velikih sila u pogledu razmene informacija.

Treba nam više informacija i saradnja sa onima koji mogu da nam pruže podatke o tome gde se teroristi kreću, kakvi su im planovi i šta Srbija može da preduzme da predupredi svaku potencijalnu opasnost i zaštiti svoje građane, naveo je Stefanović.

Takođe, tokom susreta je bilo i reči o policijskoj saradnji u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, ali i o saradnji ruske Nacionalne garde i naše Žandarmerije.

Stefanović je dodao da je tema sastanka bila i zaštita građane obe zemlje od opasnosti koje se kriju na internetu, što će biti tema i bezbednosne konferencije koja se ove godine održava u Rusiji.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!