Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Sastanak sa ministarkom industrije, trgovine i turizma Kraljevine Španije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministarkom industrije, trgovine i turizma Kraljevine Španije Marijom Rejes Maroto Iljerom, koja je predvodila delegaciju Privredne komore Španije, Udruženja privrednika Španije i predstavnika brojnih kompanija.

Sagovornici su se saglasili da robnu razmenu, koja predstavlja osnov ekonomske saradnje Srbije i Španije, karakteriše konstantan rast i uvoza i izvoza, pri čemu je već u prvih osam meseci 2022. godine ona dostigla vrednost celokupne razmene iz rekordne 2021. godine u iznosu od 811 miliona evra.
Predsednik Vučić je istakao činjenicu da se u ovoj godini, prvi put u poslednjih pet godina, u robnoj razmeni beleži suficit na strani Srbije, kao i da je u poslednjih pet godina plasman srpske robe na špansko tržište udvostručen i to, u najvećoj meri, zahvaljujući povećanom izvozu rude bakra i koncentrata.
Tokom sastanka konstatovano je da postoji obostrani interes za dalje unapređenje sveukupne ekonomske saradnje. S tim u vezi, predsednik Vučić je naveo domaću industriju nameštaja i poljoprivredno-prehrambenu proizvodnju kao oblasti sa velikim potencijalom za izvoz u Španiju, pri čemu bi, kako je naglašeno, Španija mogla da postane i privredna spona između Srbije i zemalja Latinske Amerike, posebno u oblasti građevinske industrije.
Privrednici iz Španije pokazali su interesovanje za otvaranje pogona u Srbiji u oblasti tekstilne i odevne industrije, kao i za nastavak investiranja u obnovljive izvore energije, a kao perspektivne oblasti za dalju saradnju navedene su i saobraćajna infrastruktura, energetika, zaštita životne sredine, poljoprivreda i turizam, sa fokusom na većoj promociji turističke ponude Srbije na španskom tržištu.
Predsednik Vučić je ukazao na to da postoji interes za većim učešćem španskih kompanija u investicionom aktivnostima u Srbiji uz konstataciju da se Španija sa uloženih 173 miliona evra,  u periodu od 2010. godine do danas, nalazi na 27 mestu stranih investitora.
Predsednik Vučić iskoristio je ovu priliku da se još jednom zahvali premijeru Španije Pedru Sančezu na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i uputio mu poziv da ponovo poseti našu zemlju.
Nakon sastanka, u prisustvu predsednika Vučića potpisani su Okvirni protokol o finansijskoj i tehničkoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Kraljevine Španije, kao i Memorandum o razumevanju između Vlade Republike Srbije i Kraljevine Španije za finansiranje izrade studija i tehničke pomoći u Republici Srbiji.
Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!