Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Sastanak sa predstavnicima Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Nemačke i Italije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, savetnicima za spoljnu i bezbednosnu politiku predsednika Republike Francuske i kancelara Savezne Republike Nemačke, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom i diplomatskim savetnikom predsednika Vlade Republike Italije Frančeskom Talom.

Sastanak sa predstavnicima Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Nemačke i Italije

Foto: Tanjug / Miloš Milivojević

 

„Danas je bio veoma težak, možda i najteži razgovor koji smo imali, otvorena i ozbiljna diskusija. Ono oko čega smo saglasni je da zamrznuti konflikt nije rešenje i da kad imate zamrznuti konflikt, samo je pitanje trenutka kada će neko da ga odmrzne i kada će neodgovorni pojedinci da uruše mir i stabilnost celog Zapadnog Balkana. Takođe, želim da vam kažem da sam kao predsednik Republike Srbije danas nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred našu zemlju ukoliko se ne bismo usaglasili sa predloženim planom. Pod tim i takvim uslovima, tražili smo od četvorke plus Miroslav Lajčak, dakle od predstavnika SAD, Nemačke, Francuske i Italije, da pomognu svima nama u prevazilaženju turbulencija sa kojima se suočavamo na Kosovu i Metohiji. Smatramo da je krajnje vreme da se formira Zajednica srpskih opština, koja je ne samo obećana, već i potpisana pre deset godina. I to je pitanje hitnosti, jer tek posle toga je moguć i razgovor i povratak u institucije i kakva-takva normalizacija situacije. Takođe, u skladu sa svim izrečenim, rekao sam da ću u narednim danima i nedeljama da obavim konsultacije, kako sa članovima Vlade, tako i sa članovima parlamenta i svih značajnih društvenih grupa, da smo spremni da prihvatimo koncept i da radimo na implementaciji predloženog sporazuma, s tim što sam napravio vrlo jasnom jednu stvar i pokazao svu brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju. Ne mogu da govorim o tome, jer predlog nije javan. Što se tiče poslednjeg pitanja, a ticalo se vladavine prava, ne znam šta su oni rekli u svojoj izjavi, ali pretpostavljam da su pozdravili promene koje smo pravili i koje su značajne na evropskom putu Srbije. Ja sam izrazio nadu da ćemo čuti njihove glasove, jer smo godinama slušali kako su neophodne reforme u oblasti pravosuđa, tužilaštva, a mi smo upravo to obavili i zato očekujemo da ćemo imati dalju podršku na evropskom putu. U svakom slučaju, pred nama nisu laki dani i mnogo je teških odluka. Jedino što mogu da kažem je da sam dao sve od sebe da čuvam i štitim Srbiju, što ću bar još neko vreme nastaviti da činim“, rekao je predsednik Vučić nakon sastanka.
Sastanak sa predstavnicima Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Nemačke i Italije

Foto: Tanjug / Miloš Milivojević

 

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak izjavio je da su imali intenzivan i otvoren sastanak.
“Predsednik Vučić demonstrirao je odgovoran pristup i volju da donese teške odluke u interesu mira i evropske perspektive za Srbiju. Za nas implementacija ZSO je ključni element stabilnosti”, rekao je Miroslav Lajčak i naveo da je plan predstavljen u septembru najbolji način za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i evropsku integraciju regiona.
Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!