Вести

Састанак са представницима Европске уније, Сједињених Америчких Држава, Француске, Немачке и Италије

Председник Републике Србије Александар Вучић састаo се са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком, замеником помоћника америчког државног секретара и специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, саветницима за спољну и безбедносну политику председника Републике Француске и канцелара Савезне Републике Немачке, Емануелом Боном и Јенсом Плетнером и дипломатским саветником председника Владе Републике Италије Франческом Талом.

Састанак са представницима Европске уније, Сједињених Америчких Држава, Француске, Немачке и Италије

Фото: Танјуг / Милош Миливојевић

 

„Данас је био веома тежак, можда и најтежи разговор који смо имали, отворена и озбиљна дискусија. Оно око чега смо сагласни је да замрзнути конфликт није решење и да кад имате замрзнути конфликт, само је питање тренутка када ће неко да га одмрзне и када ће неодговорни појединци да уруше мир и стабилност целог Западног Балкана. Такође, желим да вам кажем да сам као председник Републике Србије данас недвосмислено био суочен са проблемима и изазовима који би били стављени пред нашу земљу уколико се не бисмо усагласили са предложеним планом. Под тим и таквим условима, тражили смо од четворке плус Мирослав Лајчак, дакле од представника САД, Немачке, Француске и Италије, да помогну свима нама у превазилажењу турбуленција са којима се суочавамо на Косову и Метохији. Сматрамо да је крајње време да се формира Заједница српских општина, која је не само обећана, већ и потписана пре десет година. И то је питање хитности, јер тек после тога је могућ и разговор и повратак у институције и каква-таква нормализација ситуације. Такође, у складу са свим изреченим, рекао сам да ћу у наредним данима и недељама да обавим консултације, како са члановима Владе, тако и са члановима парламента и свих значајних друштвених група, да смо спремни да прихватимо концепт и да радимо на имплементацији предложеног споразума, с тим што сам направио врло јасном једну ствар и показао сву бригу и резервисаност по једном важном питању. Не могу да говорим о томе, јер предлог није јаван. Што се тиче последњег питања, а тицало се владавине права, не знам шта су они рекли у својој изјави, али претпостављам да су поздравили промене које смо правили и које су значајне на европском путу Србије. Ја сам изразио наду да ћемо чути њихове гласове, јер смо годинама слушали како су неопходне реформе у области правосуђа, тужилаштва, а ми смо управо то обавили и зато очекујемо да ћемо имати даљу подршку на европском путу. У сваком случају, пред нама нису лаки дани и много је тешких одлука. Једино што могу да кажем је да сам дао све од себе да чувам и штитим Србију, што ћу бар још неко време наставити да чиним“, рекао је председник Вучић након састанка.
Састанак са представницима Европске уније, Сједињених Америчких Држава, Француске, Немачке и Италије

Фото: Танјуг / Милош Миливојевић

 

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирослав Лајчак изјавио је да су имали интензиван и отворен састанак.
„Председник Вучић демонстрирао је одговоран приступ и вољу да донесе тешке одлуке у интересу мира и европске перспективе за Србију. За нас имплементација ЗСО је кључни елемент стабилности“, рекао је Мирослав Лајчак и навео да је план представљен у септембру најбољи начин за нормализацију односа Београда и Приштине и европску интеграцију региона.
Uspon
Back to top button