Вести

Obeležene godišnjice smrti vojskovođa Mišića, Bojovića i Jurišića

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije Zoran Antić predvodio je danas ceremonije odavanja državnih i vojnih počasti povodom obeležavanja godišnjica smrti vojvoda Živojina Mišića i Petra Bojovića i generala Pavla Jurišića Šturma.

Antić je tom prilikom istakao da je današnji pomen i odavanje počasti vojvodama Mišiću i Bojoviću i generalu Šturmu, momenat kada spajamo dve naše dinastije – Obrenovića i Karađorđevića.

Trojica oficira potekla su u vreme vladavine dinastije Obrenović, bili su učesnici srpsko-turskih ratova i dočekali balkanske ratove. Izvojevali slavne pobede, na Kumanovu i na Bregalnici, sa svojim narodom i državom ušli u Prvi svetski rat i iz njega, posle velikih pobeda na Ceru i Kolubari, posle epopeje Albanske golgote, posle proboja Solunskog fronta, se vratili u Srbiju kao pobednici, ovenčani velikom slavom, poručio je Antić.

Državni sekretar je podsetio na to da Srbija nikada nije vodila osvajačke, već oslobodilačke ratove i to na prostorima na kojima su vekovima živeli Srbi i koji su bili njihovo ognjište, identitet i nacionalna istorija.

Vence su položili predstavnici delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, potomci istaknutih vojskovođa i udruženja opredeljenih za negovanje tradicija i  građani.

U delegaciji sa državnim sekretarom bili su narodni poslanik Lepomir Ivković i vršilac dužnosti pomoćnice ministra u Sektoru za boračko-invalidsku zaštitu Tatjana Milenković.

Uspon
Back to top button