Вести

Састанак са привредном делегацијом Владе Сједињених Америчких Држава

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са привредном делегацијом Владе Сједињених Америчких Држава, где је са представницима неких од највећих америчких глобалних корпорација разговарао о даљем јачању и развоју билатералне економске сарадње, новим стратешким партнерствима, као и о потенцијалима за инвестиције у областима енергетике, ИЦТ и зелених технологија.

Председник Вучић је истакао да је ова посета привредне делегације САД, у којој су представници неких од највећих и најпознатијих глобалних компанија показали интерес за стратешко пословно партнерство са Србијом, прва после 20 година и да је у том смислу од великог значаја за нашу земљу, не само у погледу потенцијала за сарадњу, већ и као показатељ напретка Србије као стабилне економије и пожељног пословног партнера.
„Србија је у новим технологијама на време увидела развојну шансу и зато смо у протеклој деценији убрзано улагали у инфраструктуру, реформе и изградњу пословног амбијента“, поручио је председник Вучић и додао да је посебно захвалан Дејвиду де Фалку, заменику помоћника секретара у Министарству трговине САД за Европу и Евроазију, који је као човек са изузетним пословним искуством препознао Србију као одличну пословну и инвестициону дестинацију са огромним потенцијалима за сарадњу од обостраног интереса.
„Многе Америчке компаније које већ дуго и успешно послују у Србији и запошљавају 30.000 наших људи, представљају изузетан показатељ стабилности наше економије и пословног окружења које смо успели да креирамо озбиљним и системским приступом на свим нивоима“, нагласио је председник Вучић и додао да је само у првих 8 месеци ове године укупна робна размена између Србије и САД достигла 854,6 милиона УСД, што представља повећање од чак 45,6% у односу на исти период 2021. године. Овај тренд прати и раст извоза од 28,2%, што даје додатни оптимизам када је у питању јачање економског партнерства са Сједињеним Државама, додао је председник.
Председник је посебно нагласио да пословање светски познатих корпоративних имена у Србији као што су CISCO, DELL, IBM, ORACLE, али и других компанија са глобалном репутацијом, представља чврсту и озбиљну пословну препоруку за нашу земљу, а о успеху досадашње сарадње сведочи и чињеница да у трговини услугама, Сједињеним Држвама припада место једног од најважнијих партнера Србије, будући да из године у годину у овој области бележимо сталан и јак раст.
Саговорници су се сагласили да што пре треба кренути са конкретизацијом сарадње у бројним областима у којима су дефинисани неискоришћени потенцијали, као и да је у том циљу неопходно интензивирање сусрета привредника Србије и САД, што ће представљати даљи корак ка реализацији пројеката од обостраног интереса.
Uspon
Back to top button