Вести

Састанак са замеником министра међународног одељења Централног комитета Комунистичке партије Кине

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са замеником министра међународног одељења Централног комитета Комунистичке партије Кине Ћијеном Хонгшаном, са којим је разговарао о бројним аспектима стратешког партнерства са Народном Републиком Кином, оценивши да односи Београда и Пекинга улазе у нову фазу развоја, посебно кроз планове за свестрану економску сарадњу, унапређење трговинске размене и прилив нових кинеских инвестиција. Састанку је присуствовала и амбасадорка Народне Републике Кине Чен Бо.

Председник је пожелео добродошлицу високом званичнику, искористивши прилику да честита резултате 20. Конгреса КП Кине и поновни избор Си Ђинпинга.
Председник је изразио подршку Србије Иницијативи за глобални развој, као формату који се залаже за креирање повољног амбијента у циљу убрзања глобалног развоја уз подстицање равноправног и избалансираног развојног партнерства. Председник Вучић је посебно истакао да иницијативе председника Ђинпинга имају посебну тежину, будући да су окренуте општој добробити човечанства уз фокус на повезивање и сарадњу, без обзира на величину и реалну снагу држава у међународној арени.
Председник је поновио захвалност кинеском председнику, НР Кини и Комунистичкој партији Кине на подршци територијалном интегритету Србије, њене независности и самосталности, посебно нагласивши да и Србија непоколебљиво и доследно подржава политику „једне Кине“ у свим међународним форумима.
Заменик министра Хонгшан је истакао да добри односи двојице председника и њихови бројни сусрети уливају јаку покретачку снагу за даљи развој сарадње Србије и Кине и додао да је његова земља спремна за даље јачање свеобухватног стратешког партнерства са Србијом.
Председник је изразио наду у скору посету председника Си Ђинпинга, чиме би нам не само указао посебну част, већ и пружио прилику да га срдачно угостимо и искажемо захвалност и за његово лично ангажовање на изградњи челичног пријатељства наше две земље.
Uspon
Back to top button