Вести

Savet bezbednosti UN o Kosovu 18. oktobra

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će se razmatrati redovan šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o situaciji na Kosovu, biće održana 18. oktobra.

Prethodna sednica, održana je 20. aprila. Kosovo je predstavljala ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala, a Srbiju ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Na tadašnjoj redovnoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu, održanoj u Njujorku, ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković poručio je da je situacija na Kosovu nestabilna i da Srbi i drugi nealbanci žive u stanju straha i neizvesnosti, dok je šefica kosovske diplomatije Donika Gervala istakla da Srbija, umesto suočavanja sa prološću i težnje ka pomirenju, trenutno predstavlja najveću pretnju normalizaciji i miru u regionu.

U aprilu ove godine šefica UNMIK-a Karolina Zijadeh  predstavljajući redovni šestomesečni izveštaj o stanju na Kosovu, istakla je da događaji u Ukrajini utiču i nastaviće da utiču na sva pitanja evropske bezbednosti, uključujući i područja gde je prisutna misija UN.

Zijadeh je tada konstatovala da je napredak u dijalogu Beograda i Prištine spor čak i kod krajnje tehničkih pitanja kao što je pitanje registarskih tablica.

izvor:rtklive

Uspon
Back to top button