Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Selaković zahvalio Malti na principijelnoj podršci proširenju EU

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Malte Evatistom Bartolom.

Na zajedničkoj konferenciji za medije, Selaković je zahvalio Malti na čvrstoj i principijelnoj podršci proširenju EU, koja je osvedočena i u podršci otvaranju svih pregovaračkih poglavlja za koje je Srbija u ovom  trenutku spremna.

Ministar Selaković je rekao da je Srbija zainteresovana za produbljivanje i unapređenje sveukupnih odnosa sa Republikom Maltom.

“O tome svedoči i činjenica da ćemo do kraja oktobra otvoriti i našu konzularnu kancelariju sa stalnim prisustvom našeg konzula u Valeti, što ranije nije bio slučaj”, rekao je šef srpske diplomatije.

Preneo je da je sa kolegom sa Malte razgovarao o brojnim temema, kao što su unapređenje bilateralnih odnosa, saradnja na multulateralnom planu i po pitanjima migracija, o situaciji u širem regionu, u Mediteranskom basenu.

“Govorili smo i o situaciju na Kosovu i  Metohiji, gde se naši pogledi razlikuju, ali o čemu možemo otvoreno da razgovaramo”, rekao je ministar Selaković.

Naveo je da je privredna i trgovinska saradnja sa Maltom na niskom, simboličnom nivou i da su se na sastanku dogovorili da se u dogledno vreme organizuje biznis forum na kome bi naše dve biznis zajednice sagledale koji su to neiskorišćeni potencijali za dalju saradnju.

Ministar Selaković je rekao da je danas od kolege sa Malte čuo mnogo toga lepog o srpskoj zajednici na Malti koja, prema zvaničnim podacima, broji više od 5.000 ljudi koji rade u toj zemlji.

Selaković je naglasio da o značaju današnje posete govori činjenica da je ministar inostranih poslova te države poslednji put posetio Srbiju pre 11 godina.

“Usaglasili smo se da razmena poseta na nivou ministara spoljnih poslova mora da bude češća”, rekao je šef srpske diplomatije.

Selaković je najavio da će on i šef diplomatije Malte danas govoriti na 21. Beogradskom ekonomskom forumu, na panelu o promeni odnosa snaga u južnoj Evropi.

Ministar Bartolo kazao je da Malta i Srbija imaju zajedničku istoriju, ali što je još važnije budućnost.

„Mi snažno podržavamo integraciju Srbije u EU, to bi bilo dobro za Srbiju, Maltu i EU i voleli bismo da EU pokaže opipljiviju podršku za taj proces. Taj proces se sporo odvija i mi moramo dati snažniju podršku integracijama Zapadnog Balkana“, kazao je Bartolo.

Kako je naveo, i same zemlje Zapadnog Balkana doprinose procesu evropskih integracija, čak i kroz inicijativu „Otvoreni Balkan“.

Ukazao je da je to samo deo i da mora da bude puna integracija.

„Apelujemo na veću saradnju na političkom i ekonomskom nivou između zemalja regiona, ali i EU mora da pruži opipljiviju podršku i u ekonomskom smislu jer ako pogledate finansijsku pomoć za članice, to je 11 puta više i tu razliku moramo smanjiti“, naveo je Bartolo.

Ukazao je i da je jako važno za EU da ne zaboravi južnu Evropu, Mediteran i Afriku.

„Zabrinuti smo da se ne pridaje dovoljno pažnje južnoj Evropi, Mediteranu i Africi. Smatramo da je došlo vreme da se sazove jedna konferencija o bezbednosnoj situaciji u Evropi kao što je bila ona koja je održana 1975. godine i verujemo da ukoliko ne radimo zajedno i ne sarađujemo sa Mediteranom i Afrikom, da ćemo stvoriti probleme koje ćemo morati da rešavamo“, kazao je on.

Na kraju, ministar je istakao zadovoljstvo današnjim razgovorom, izdvajajući kao posebno značajnu odluke Srbije da otvori konzulat na Malti, gde ima, kako je rekao, jednu od najvećih iseljeničkih zajednica, ali i zbog dogovora o priznanju sertifikata o vakcinaciji.

„Vaši inženjeri, doktori, piloti, vaši radnici značajno su doprineli nacionalnom razvoju Malte, i to je nešto što mi ne zaboravljamo i zbog čega smatramo da pomažući vama pomažemo sami sebi,“ zaključio je Barto.

Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!