Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Nastavak podrške projektima u Republici Srpskoj

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić započela je danas jednodnevnu posetu Bosni i Hercegovini obilaskom opštine Nevesinje, podsetivši tom prilikom na to da je Srbija od 2014. godine izdvojila 88,5 miliona evra za projekte u Republici Srpskoj i da će ta pomoć biti nastavljena.

Brnabić je u izjavi za novinare rekla da je Nevesinje dobilo posebnu pomoć od Vlade Srbije u iznosu od tri miliona evra, ističući da je za sada toj opštini isplaćeno 1,5 miliona evra, a da će ostatak novca biti isplaćen do kraja godine.

Od prvih 1,5 miliona evra, kako je navela, deo sredstava izdvojen je za rekonstrukciju i opremanje tamošnje muzičke škole, doma kulture, biblioteke, osnovne škole, vrtića, ali i za gradske saobraćajnice.

Od 2014. godine, kada se promenio odnos Srbije prema Srbima u dijaspori, pomogli smo Republici Srpskoj sa približno 88,5 miliona evra za različite projekte, rekla je premijerka.

Cilj je bio da se poboljša kvalitet života građana i nikada nismo uticali na to na koje projekte će biti potrošen novac, već smo finansirali ono što je lokalna zajednica tražila, dodala je ona.

Brnabić je izrazila zadovoljstvo zbog toga što je Srbija danas snažna, sposobna i svesna da pomaže Srbe u dijaspori, i istakla da će svaki uloženi dinar, marka ili evro značiti kvalitetniji život građana i u BiH, ali i u Republici Srpskoj.

Brnabić je ukazala na to da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio molbu Vladi Srbije da posebno obratiti pažnju na četiri opštine, među kojima su Nevesinje, Drvar, Kostajnica i Dubica.

Zbog toga je, pored ovih projekata u iznosu od 88,5 miliona evra, Nevesinje dobilo dodatnih tri miliona evra, objasnila je predsednica Vlade, poručivši da će podrška Republici Srpskoj i Srbima u BiH biti nastavljena i u narednim godinama.

Brnabić je održala sastanak sa predsednikom Opštine Nevesinje Milenkom Avdalovićem, a zatim je obišla objekte koji se finansiraju iz budžeta Vlade Srbije, među kojima su Muzička škola „Sveti Roman Melod“, Narodna biblioteka Nevesinje, Dom kulture „Nebojša Glogovac“, Osnovna škola „Risto Proroković“ i vrtić „Sveta Evgenija Carica Milica“.

Premijerka je danas obišla i Crkvu vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima, u kojoj se nalazi spomen-kosturnica koja podseća na stradanje srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata.

Brnabić je u obraćanju novinarima objasnila da je na putu iz Nevesinja u Mostar imala želju da svrati u Prebilovce i obiđe mesto stradanja srpskog naroda i jedno od najvećih naših stratišta.

Teško je biti ovde i ponovo čuti tu priču o kojoj sam samo čitala, ali koja govori mnogo o svemu onome kroz šta je srpski narod prošao, o kompleksnosti našeg regiona i koliko će dugo vremena biti potrebno za pomirenje, zato što ovo nije bilo stratiše samo tokom Drugog svetskog rata, već i 1992. godine, objasnila je ona.

Premijerka je poručila da prošlost ne smemo da zaboravimo, ali da se moramo okrenuti budućnosti, da praštamo i stvaramo bolju budućnost za naš region.

Moramo se boriti za bolju budućnost, bolje povezivanje i razumevanje među narodima, jer nam ništa drugo ne preostaje kako bi ljudi ostali i živeli ne samo u Prebilovcima, već i na ovim prostorima, podvukla je ona i dodala da to dugujemo i svetim prebilovačkim velikomučenicima.

Brnabić je posetila i izložbu o stradanju srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata u Domu kulture u Prebilovcima, kao i manastir Žitomislić na putu za Mostar.

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!