ВестиКултура

Отворен фестивал “Златне степенице”

 

Ради се о Међународном фестивалу гудача који је синоћ почео свој живот у Музичкој школи “Живорад Грбић” у Ваљеву. Фестивал је међународни утолико што ће на њему учествовати гудачи из Македоније, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије. За први фестивал пријавио се изненађујуће велики број учесника, њих 125 из сва три школска узраста: основних и средњих школа, као и са музичких академија. Жири, којим председава проф. Дејан Михаиловић, састављен је искључиво од професора на академијама. Стручни ауторитет старог и уваженог проф. Михаиловића помаже да се фестивал успостави на добар начин на самом почетку.

Фестивал је синоћ свечано отворен лепим концертом младих виолинисткиња које похађају  “Интерпретативни студио,” који води проф. Михаиловић. Наступиле су: Миона Топаловић, Софиа ди Сомма и Исидора Драмићанин. На клавиру их је пратила проф. на Музичкој академији у Српском Сарајеву и уметнички сарадник на ФМУ у Београду Истра Печвари.

Након наступа младих пијанисткиња, мини концерт су одржали виолинисти “Интерпретативног студија”, свирајући дела Дмитрија Шостаковича.

Интерпретативни студио који води проф. Михаиловић

Директорица СМШ “Живорад Грбић,” Сузанa Перић Радовановић,  казала је да се о овом фестивалу размишља већ пет година, откако је гудачки одсек школе знатно подигао свој квалитет, и да су се сада стекли услови да се та лепа идеја и реализује.

Такмичења ће данас и сутра бити одржана у Музичкој школи и у Гимназији.  Победници ће бити проглашени сутра навече у 21 сат, након чега ће бити одржан и концерт победника у Свечаној сали Музичке школе.

Покровитељ фестивала је Амбасада Холандије у Београду. Због тога ће вечерас од 20 сати у Музичкој школи бити одржано предавање о музичкој уметности у тој земљи.

Uspon
Back to top button