Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiKultura

Otvoren festival “Zlatne stepenice”

 

Radi se o Međunarodnom festivalu gudača koji je sinoć počeo svoj život u Muzičkoj školi “Živorad Grbić” u Valjevu. Festival je međunarodni utoliko što će na njemu učestvovati gudači iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Za prvi festival prijavio se iznenađujuće veliki broj učesnika, njih 125 iz sva tri školska uzrasta: osnovnih i srednjih škola, kao i sa muzičkih akademija. Žiri, kojim predsedava prof. Dejan Mihailović, sastavljen je isključivo od profesora na akademijama. Stručni autoritet starog i uvaženog prof. Mihailovića pomaže da se festival uspostavi na dobar način na samom početku.

Festival je sinoć svečano otvoren lepim koncertom mladih violinistkinja koje pohađaju  “Interpretativni studio,” koji vodi prof. Mihailović. Nastupile su: Miona Topalović, Sofia di Somma i Isidora Dramićanin. Na klaviru ih je pratila prof. na Muzičkoj akademiji u Srpskom Sarajevu i umetnički saradnik na FMU u Beogradu Istra Pečvari.

Nakon nastupa mladih pijanistkinja, mini koncert su održali violinisti “Interpretativnog studija”, svirajući dela Dmitrija Šostakoviča.

Interpretativni studio koji vodi prof. Mihailović

Direktorica SMŠ “Živorad Grbić,” Suzana Perić Radovanović,  kazala je da se o ovom festivalu razmišlja već pet godina, otkako je gudački odsek škole znatno podigao svoj kvalitet, i da su se sada stekli uslovi da se ta lepa ideja i realizuje.

Takmičenja će danas i sutra biti održana u Muzičkoj školi i u Gimnaziji.  Pobednici će biti proglašeni sutra naveče u 21 sat, nakon čega će biti održan i koncert pobednika u Svečanoj sali Muzičke škole.

Pokrovitelj festivala je Ambasada Holandije u Beogradu. Zbog toga će večeras od 20 sati u Muzičkoj školi biti održano predavanje o muzičkoj umetnosti u toj zemlji.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!