Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiKulturaRegion

Širom Srbije otkriven 461 radnik „na crno“

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Inspektorat za rad sproveo dvodnevni nadzor na gradilištima, hotelima, hostelima, motelima i ugostiteljskim objektima širom Srbije.

U saopštenju se navodi da je kod 759 kontrolisanih poslodavaca zatečeno 2.348 radnika, od kojih je približno petina, odnosno 461 zaposleni, bio angažovan „na crno“.

Neprijavljeni radnici su otkriveni kod 324 poslodavca, a najdrastičniji primeri su utvrđeni na dva gradilišta u Nišu, na kojima su svi zatečeni radnici bili angažovani „na crno“, kao i u jednom ugostiteljskom objektu u Kruševcu, u kome od 14 zatečenih radnika 10 nije bilo prijavljeno.

U ugostiteljskom objektu u Kragujevcu svih sedam radnika je radilo „na crno“, što je bio slučaj i u dva restorana u Kraljevu i Vrnjačkoj Banji, gde su takođe svi zatečeni radnici (po pet) bili neprijavljeni.

Zbog utvrđenih prekršaja inspekcija je podnela ukupno 59 prekršajnih prijava, izdala dva prekršajna naloga i donela 192 rešenja za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti.

Inspektori su otkrili i osam neregistrovanih subjekata, od kojih se sedam bavilo ugostiteljstvom, i to po jedan u Smederevskoj Palanci, Šapcu, Velikom Gradištu, Ubu, Vranju, Kuršumliji i Prokuplju, dok se jedan iz Kanjiže bavio uslugama smeštaja.

Inspektori su doneli osam rešenja kojima su neregistrovanim subjektima naložili da odmah pokrenu propisani postupak za upis u odgovarajući registar i zabranili im dalje obavljanje delatnosti do ispunjenja za to propisanih uslova, dodaje se u saopštenju.

[hr style=”double”]srbija.gov.rs foto:foto: wikipedia.org[hr style=”double”]

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!