Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Slovenački gradonačelnici boravili u Valjevu i posetili Sajam voćarstva

Gradonačelnici devet opština iz Slovenije, prilikom dvodnevne posete Srbiji, boravili su u Valjevu. Nakon razgovora sa rukovodstvom grada Valjeva, prisustvovali su otvaranju Sajma voćarstva, koji se prvi put organizuje u Valjevu. U slovenačkoj delegaciji bili su i predstavnici Asocijacije gradova i opština iz Slovenije (SOS) i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) iz Srbije.

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović je upoznao goste iz Slovenije sa privrednim potencijalima Valjeva i mogućnostima za saradnju. Gradonačelnik Gvozdenović je ovom prilikom inicirao da Stalna konferencija gradova i opština  posreduje u kontaktima lokalnih samouprava Kolubarskog okruga sa gradovima i opštinama iz Slovenije, kako bi i one, poput Valjeva i Velenja uspostavile saradnju.

U delegaciji Slovenije su bili gradonačelnici Velenja, Črnomelja, Podčetrteka, Vodica, Rače-Frama, Dobrovnika, Vuzenice, Slovenj Gradeca i Slovenske Konjice.

Nakon prijema u Gradskoj kući, delegacija iz Slovenije zajedno sa rukovodstvom grada Valjeva, prisustvovala je svečanom otvaranju Sajma voćarstva koji se prvi put ove godine održava u Poljoprivrednoj školi, u okviru programa obeležavanja Dana grada Valjeva 20. marta.

Sajam voćarstva  otvorio je gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović. On se zahvalio gostima na poseti, a potom istakao da ovaj sajam ima stručno-naučni karakter.

„Na prvom Sajmu voćarstva u Valjevu, oganizovana su brojna stručna predavanja profesora sa fakulteta iz Beograda i Novog Sada. Biće prikazani i praktični delovi nastave koji se sprovode u ovoj elitnoj školi, kao što je Poljoprivredna škola u Valjevu, posetiocima i svima koji su zainteresovani da to vide. Hvala vam što ste došli i Sajam voćarstva proglašavam otvorenim“, rekao je gradonačelnik Valjeva.

Gradonačelnik Velenja Bojan Kontič, koji je i predsednik Asocijacije gradova i opština Slovenije, rekao je ovom prilikom u Valjevu, da se lokalne samouprave Srbije i Slovenije suočavaju sa sličnim problemima, kao što je način  finansiranja i centralizacije.

„Čestitam Dan grada i želim sve najbolje Valjevcima. Osim što sam predsednik organizacije SOS, gradonačelnik sam Velenja, grada koji sarađuje sa Valjevom puno godina. U Valjevu posluje „Gorenje“, koje dolazi iz Velenja. Imamo puno zajedničkih tema i drago mi je što prisustvujemo otvaranju Sajma voćarstva. I kod nas je poljoprivreda značajna, ne toliko kao kod vas, ali je značajna za našu privredu i za građane, jer ono što je domaće je domaće. Kroz ovakve sajmove se promovišu domaća hrana i domaći proizvodi“, rekao je gradonačelnik Velenja.

Grad Valjevo ima razvijenu saradnju sa Velenjem i ostalim gradovima u Sloveniji, a nakon današnjeg sastanka su očekivanja da se ova saradnja produbi, istakao je dr Dragan Jeremić, zamenik gradonačelnika Valjeva u izjavi medijima nakon otvaranja Sajma voćarstva.

„Mnogo je pozitivnih stvari u Sloveniji, koje bi mogle ovde da se implementiraju i to ćemo nastojati da uradimo. Drago mi je što gosti prisustvuju prvom Sajmu voćarstva u našem gradu. Sama ideja je da ovo bude sajam osnovnih stvari koje voćari treba da nauče, a ne da bude izložbeni sajam. U okviru sajma smo organizovali niz okruglih stolova, a sve je vezano za kvalitetne rasadnike i materijal koji sutra treba da bude na našim njivama i na koji način doći do sirovinske baze, tj. da što više zemlje bude pod zasadima. Pre svega, pričamo o šljivi, malini, jagodi i kupini, to je ono što Valjevo ima. Pokrenuli smo inicijativu da izaberemo voćni kolač, koji će biti zaštitni znak Valjeva. Ako odete na Bled, a niste pojeli krempitu, kao da tamo niste bili. Tako ćemo isto uvesti da kolač koji izaberemo bude u svakom restoranu u našem gradu“, rekao je zamenik gradonačelnika.

Gosti iz Slovenije su nakon posete Sajmu voćarstva obišli i ustanove kulture u Valjevu, Narodni muzej i Modernu galeriju, a imali su prilike i da vide staru gradsku čaršiju Tešnjar.

 

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!