Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiPolitikaPrivreda

SNS: Od 2012. godine stanje u privredi se popravlja

Odbornici Srpske napredne stranke (SNS), izjavili su danas da su mnoge firme širom Srbije, ali i Čačka uništene, počev od 90-tih do 2012. godine, dodajući da su se njihovim dolaskom na vlast stvari polako počele pomerati sa mrtve tačke.

Šef odborničke grupe SNS u čačanskom parlamentu Aleksandar Maksimović, izjavio je na konferenciji za novinare ispred nekadašnjeg pogona firme PKS Lateks, da je u vreme privredne krize, ali i loše privatizacije izgubljeno nekoliko stotina hiljada radnih mesta.

— Kriza srpske privrede je počela 90-tih godina, a sve se to odrazilo i na mnoge čačanske kolektive. Od 2000. do 2012. godine usledila je pogubna pljačkaška privatizacija, ali kad se pomene krivac za to, onda ostajemo bez imena — rekao je Maksimović.

On je naveo da kada je SNS 2012. godine preuzeo vlast stvari su počele da se pomeraju sa mrtve tačke i počele su da se dovode neke investicije, pre svega strane.

— Niskogradnja, Stočar, 1. maj, Agrostroj, Veterinarska stanica, Fabrika hartije, Čipsara, Ishrana, PKS Lateks, TV Čačak, su samo neke od firmi koje su propale. Veliki udarac pretrpeo je i bankarski sektor, u Čačku smo imali Stočar banku koja je pod nama nepoznatim uslovima prestala da radi — istakao je Maksimović.

SNS

SNSMaksimović je istakao da su zahvaljujući podršci lokalne samouprave neke firme počele ponovo sa proizvodnjom, a kao primere navodeći Farmu u Mrčajevcima, Čipsaru, Fabriku hartije.

Prema njegovim rečima, danas se privodi kraju izgradnja fabrike u industrijskoj zoni u Preljini gde će za početak biti zaposleno 1.000 radnika, ali tu je i industrijska zona u Konjevićima za domaće privrednike.

— Gradska vlast i Republika ulažu ogromne napore kako bi naša zemlja krenula putem prosperiteta, zapošljavanja i bavimo se onim od čega žive naše porodice — naglasio je Maksimović.

Funkcioner čačanskih naprednjaka i nekadašnji zamenik gradonačelnika Čačka Radenko Luković, istakao je da su za gradska rukovodstva do 2012. godine privredne teme bile tabu teme i da je to uglavnom republičko pitanje.

— Do 2012. godine imali smo model privatizacije koji sam nazvao privatizacija po svaku cenu. Cilj tadašnje vlasti bio je da se ti sistemi otuđe i da se smiri nezadoovljstvo radnika, jer je najveći broj fabrika radio uz pomoć subvencija. Te privatizacije bile su put ka stečaju, što se uglavnom i dešavalo. Sve je to zahvatilo i Čačak. Od 2012. godine privredne teme su postale neodložne u našem gradu. Bavili smo se onoliko koliko su nam mogućnosti dozvoljavale. Tada smo počeli sa određenim merama, da se bavimo sistemima koji su tada bili u ozbiljnim problemima — rekao je Luković, navodeći da je 2012. godine u Čačku bilo 12.300 nezaposlenih, dok je ta brojka danas oko 7.500 nezaposlenih. Prema njegovim rečima, broj zaposlenih 2012. godine u Čačku je iznosio 28.400, a danas radi preko 35.000 radnika.

Luković je rekao da očekuje da se stabilizuje i stanje u Fabrici reznog alata, da se izvrši konverzija obaveza prema javnim prihodima, čime će država postati većinski vlasnik, oko 90 odsto, što bi trebalo da pripremi fabriku za dobru i korektnu privatizaciju.

Podstrek privrednom razvoju daće i otvaranje Koridora 11 od Čačka do Beograda, gradnja auto-puta ka Požegi, kao i Moravskog koridora, ali i otvaranjeAerodromaMorava u Lađevcima.

Na pitanje novinara „da li pod stranke koje su upropasile državu podvodite i G17 plus“, Maksimović kaže da su sve stranke na vlasti „manje ili više“ odgovorne za ovo što se dešava.

Novinare je interesovalo i da li se Maksimović oseća odgovornim, imajući u vidu da je u to vreme bio član G17 plus.

Apsolutno ne. Bio sam član te stranke, ali kada sam video da ta priča ne ide u dobrom pravcu, onakvom kako sam mislio da treba da bude, isčlanio sam se dosta davno — odgovorio je Maksimović.

PKS je privatizovan 2002. godine, u vreme kada je pomoćnik ministra za privatizaciju bio današnji ministar finansija Siniša Mali. Na pitanje da li za lošu privatizaciju ima odgovornosti i ministra Malog, Maksimović je odgovorio:

Svi koji su bili u vlasti od 2000.do 2012. smatram da su odgovorni za ono što se desilo srpskoj i čačanskoj privredi, u svetlu ovih privatizacija koje su ličile na sve, samo ne na pokretanje proizvodnje i privrede. Moje mišljenje je da su tu rađene neke mutne radnje i da ovo što je sve urađeno nije rađeno iz nekih dobrih namera, već da se zakrpe rupe u budžetu — rekao je Maksimović ne želeći da odgovori na podpitanje kako je to Mali u međuvremenu unapređen na mesto ministra finansija.

Nisam ga ja postavio za ministra finansija, niti znam kakva je bila njegova uloga u tom prethodnom periodu — rekao je Mkasimović.

Lokalni izbori 3. maja 2020.

Pojačana aktivnost SNS poslednjih nedelja na gradskom i seoskom području nije najava vanrednih lokalnih izbora, kaže Aleksandar Maksimović.

Lokalni izbori održaće se 3. maja 2020. godine, a mi se pripremamo za dolazak predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića u Čačak u drugoj polovini aprila — rekao je Maksimović.

MNA, OzonPress

________________________________________________________________

https://infosvetionik.rs/2019/03/30/sns-od-2012-godine-stanje-u-privredi-se-popravlja/

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!