Вести

Србија чврсто опредељена за европски пут

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas članovima Radne grupe Saveta EU za proširenje i predstavnicima Saveta EU i Evropske komisije da Srbija ostaje čvrsto na evropskom putu, što je naš strateški cilj, uz očuvanje tradicionalno dobrih odnosa sa prijateljima sa Istoka.

Vučić je na sastanku u Palati Srbije ocenio da je prisustvo ambasadora zemalja članica Radne grupe Saveta EU za proširenje (COELA) dokaz privrženosti EU procesu proširenja, i poželeo da učesnici skupa napuste Beograd sa jasnim odgovorima na sva njihova pitanja.

Srbija je na putu ka EU jer mislimo da pripadamo tom tipu društva i želeli bismo da se pridružimo zemljama koje veruju u demokratiju, privatno preduzetništvo, ljudska prava, iako znam da će uvek biti mnogo zamerki i zahteva na naše ponašanje, rekao je on.

Premijer je istovremeno izrazio nadu da će biti očuvani mir i stabilnost na zapadnom Balkanu, jer bi u suprotnom to bila najveća prepreka za budući ekonomski razvoj i napredak.

Uložili smo mnogo napora da očuvamo mir i stabilnost, pri čemu ćemo nastaviti sa takvom politikom, iako često nije sve do nas i nadam se da će i drugi brinuti o njihovim političkim potezima na razuman način i da ćemo imati veću izvesnost u regionu, istakao je Vučić.

On je u skladu sa tim ukazao na to da ovaj region vidi kao novi izvor evropskog rasta, navodeći da su pred nama prepreke u vezi sa nerešenim političkim pitanjima prošlosti, ali da region može napredovati samo ako se okrenemo budućnosti.

Vučić je, istakavši da je najviše zabrinut zbog situacije u BiH, izneo uverenje da je Srbija imala veoma konstruktivnu ulogu i da se nada da će se između dve zemlje završiti sudske prepirke, te da će se što pre okrenuti zajedničkim projektima.

Prema njegovim rečima, postoji mnogo velikih ideja o novim železničkim prugama i autoputevima koji će povezivati zemlje i građane, što bi trebalo da doprinese razvoju ekonomija.

On je istovremeno podsetio na to da je Srbija preduzela mnogo dobrih stvari na polju nacionalne ekonomije, kao i sprovela brojne reforme, kojima je stabilizovala javne finansije i budžet i smanjila javni sektor.

Prošle godine smo imali ekonomski rast od 2,8 odsto, inflacija je iznosila 1,1 odsto, a opšti deficit 1,35 odsto, a po prvi put od Drugog svetskog rata bez većih privatizacija ostvaren je suficit u državnom budžetu, objasnio je premijer.

Vučić je preneo da je početkom ove godine deficit bio u visini od 235 miliona evra, a da je suficit u državnom budžetu 80 miliona evra, što pokazuje da srpska privreda raste, a da prihodna strana pokriva rashodnu.

Prema njegovoj oceni, Srbija ima manje probleme nego što imaju mnoge zemlje Evropske unije po pitanju deficita i stope privrednog rasta.

On je, takođe, podsetio na to da međunarodne finansijske organizacije Srbiji za ovu godinu predviđaju rast od tri odsto, a da su očekivanja Vlade Srbije da će rast, pre svega zbog druge polovine godine, biti na 3,5 odsto.

Vučić je poručio da će Srbija u narednim godinama vredno raditi na daljem unapređenju ekonomske situacije, jer samo sa rastom većim od četiri odsto možemo biti bliži zemljama Unije.

Takođe, premijer je naveo da, istovremeno, ima stvari sa kojima nije zadovoljan, ukazujući pre svega na neefikasnost pravosudnog sistema.

Nadam se da ćemo uz veliku podršku EU biti u mogućnosti da prevaziđemo brojne probleme u toj oblasti. Radi se pre svega o pravnoj bezbednosti investicija, jer želimo da ih privučemo u što većem broju, naglasio je on.

Vučić je ukazao na to da Srbija ostvaruje 68 odsto trgovinske razmene sa zemljama EU, a 20 odsto sa državama regiona, što jasno pokazuje značaj evropskog puta, jer, ako se ima u vidu da su zemlje regiona na putu ka EU, onda to znači da je 90 odsto trgovinske razmene povezano sa tim putem.

Najveći investitori u Srbiji dolaze iz zemalja EU, kao što su Nemačka, Austrija i Italija, ali sve ih je više i iz skandinavskih zemalja, objasnio je on, uz napomenu da se nivo razmene sa zemljama regiona ostvaruje sa suficitom na našoj strani, što podvlači dalji značaj te saradnje.

Premijer je podsetio i na to da su 27. februara otvorena dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije sa Evropskom unijom, od kojih je jedno privremeno zatvoreno.

Srbiji predstoji puno posla u narednom periodu, ali je najteži deo puta pređen, zaključio je Vučić.

Uspon
Back to top button