Вести

Srbija je uvek za dijalog, ali moramo da znamo o čemu

Srbija je uvek za dijalog sa Prištinom i svima, ali moramo da znamo o čemu razgovaramo, poručio je predsednik Aleksandar Vučić, koji je EU zamerio zato što ne reaguje na pretnje ratom koje dolaze od Albanaca sa KiM i najavom ukidanje granice između Kosova i Albanije. Očekuje i dodatno povećanje penzija od tri, četiri, a ako bude moguće i pet odsto u narednoj godini.

Nije, kazao je, zainteresovan da u Brisel ide da bi mu rekli da mora da prizna nezavisno Kosovo i da, ako to učini, biće svetski lider, biće cenjen…

„Ne zanima me da budem svetski lider, želim da uradim nešto za Srbiju i moj narod. Ne želim da me smenjuju kao što su smenjivali neke druge. Hiljadu puta ponavljam, ja iz ove zemlje, ni ja ni moja deca, a troje ih je, ne idemo. Nameravam da u ovoj zemlji, ako me zdravlje posluži, ostarim“, rekao je predsednik Vučić novinarima, nakon obilaska unutrašnjih radova u Dečjoj klinici u Tiršovoj.

Upitan da kaže kada će dijalog sa Prištinom biti nastavljen s obzirom na to da je, kako je glasilo pitanje, direktor Kancelarije za KiM juče rekao da ga Brisel neće skorije videti, odnosno da će morati da sačekaju da ga vide, Vučić je rekao da u Briselu mogu da vide kada god hoće, ali da prethodno moraju da mu kažu šta dalje i da li je rešenje da Srbije ne dobije ništa i da bude ponižena, a da Albanci dobiju sve.

Na nereagovanje EU i predstavnika EU u Beogradu, Sema Fabricija, na Haradinajeve pretnje ratom u slučaju promena granica, predsednik kaže da poštuje i Fabricija i sve u EU.

Zamerio im je, međutim, to što su reagovali na, kako je rekao, falsifikat onoga što je govorio u Kosovskoj Mitrovici vezano za Miloševića, a na poruke i najave sa Kosova ne reaguju.

„Čini mi se da je svako ko je normalan, ne mora da bude ni dobronameran, pa da prepozna da sam u Kosovskoj Mitrovici govorio da ćemo u pobede da idemo laptopovima, knjigama, olvkama i sveskama… Na to su reagovali, a ne reaguju na najavu ujedinjenje Kosova i Albanije“, rekao je Vučić.

Dodao je da je saglasan sa tim, ali da, ako već reaguju na falsifikate njegovog govora, bar jednom reaguju i na to što rade Albanci.A, što se njega tiče, istakao je, neka rade šta hoće.

Nema sile koja me može naterati da priznam Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema sile koja ga može naterati da prizna nezavisnost Kosova.

Upitan da komentariše protivljenje Ramuša Haradinaja korekciji granica, Vučić je upitao:“A o kojim granicama je reč. Onima koje priznaje Rusija ili onima koje priznaje Amerika, onima koje priznaje Španija ili Italija, one koje priznaje Kina ili Nemačka“.

Istakao je da oni koji mu sve vreme drže pridike, a koji su napravili granicu između Srba i Srba, koji su izmestili rešavanje pitanja Kosova iz UN u EU, koji su išli na katastrofalno savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, govore da neće promene granica, saglasašavajući se sa onima koji neće to jer je za njih Kosovo nezavisno.

„Oni koji govore to u Evropi nam poručuju: “Srbi izgubili ste sve na Kosovu, cela teritorija je nezavisna država, nemojte da tražite ni pedalj Kosova“!. To je njihova poruka za nas. Nažalost, veoma sam usamljen u Srbiji, sam u regionu, relativno usamljen u Evropi“, konstatovao je Vučić u obraćanju novnarima nakon obilaska radova u Dečjoj klinici u Tršovoj..

Dobro je, kazao je, čuo i ove u Evropi i u Srbiji što su se usaglasili da je Kosovo nezavisno, i da želi da vidi kako će da nateraju Srbe da to prihvate.

„Ne postoji ta sila koja će da me natera da priznam nezavisno Kosovo, ne postoji nijedan čovek u svetu. Evo neću. A nećete nikada ni imati većinu u skupštini za to“, poručio je Vučić.

O pričama da je „pocepao“ Evropu, Vučić je uz osmeh rekao da je pravo „svetsko čudo kakve priče su neki u stanju da izmisle“.

„Ne razumeju neki Srbi u kakvoj smo teškoj poziciji. Šta da radimo ima neodgovornih ljudi. Moje je da čuvam mir i stabinost i vidimo šta možemo po pitanju ekonomskog napretka. Meni se ne žuri da idem da razgovaram o bilo čemu. Ali sam i dalje za razgovore. Neću da budem otvoren za to da Srbije bude ponižena. To da Srbija bude ponižena, da prihvati stanje na Kosovu bez ičega za Srbiju, taj film nećete gledati“, rekao je on.

Vidi, istakao je, da su neki u međunarodnoj zajednici zadovoljni kako su rešili kosovski problem pa ne reaguju na izjave poput Haradinajeve da će ukinuti granice između Kosova i Albanije.

On, kaže, nije zadovoljan, ali pošto ne može da se izbori ni sa Srbima da traže nešto da dobiju, a kamo li sa drugima poručio je: „Rešavajte kako mislite“.

Predsednik je upitao šta bi se desilo da je on nešto slično rekao u vezi Banjaluke ili RS. „Do sada bi četiri puta hitno zasedao Savet bezbednosti UN, da ne pričamo o specijalnim sankcijama“, naveo je.

Ćutanje, primetio je, govori o stalnoj zameni teza kod međunarodne zajednice, licemerju, dvostrukim aršinima.

Istakao je da moramo da se navikenemo na takve uslove.

„Nikada oni koji su stvarali Kosovo neće reći da su pogrešili“, uveren je Vučić i dodao da su iz dela zapadnih zemalja, kada je neko u Srbiji skupio hrabrost da svom narodu kaže da nije sve naše i pokušamo da postignemo kompromis, oni krenu u kampanju protiv vas.

„Ne rizikujem samo političku karijeru, već svojim govorom rizikovao sam mnogo više. Radio sam to zbog budućnosti Srbije. Naišlo je na još žešće negodovanje. Pošto je tako, vidim da ste zadovoljni kako ste to rešili, ja nisam, ali pošto ne mogu da se izborim ni sa Srbima da traže da nešto dobiju, a kamoli sa vama „rešavajte kako mislite“, rekao je on.

Vučić je kazao da mu je lično važno da u istoriju uđe da smo u jednom trenutku mogli da imamo nešto.

„Plašim se da ćemo zbog svega što postoji na Zapadu i u Srbiji ostati bez bilo čega na nesrehcu moju i našeg naroda, ali to neće biti moja odgovronst. Dao sam sve od sebe. Pet godina se borio da popravim položaj Srbije“, jasan je Vučić.

Kazao je da neće da reaguju na stvaranje „velike Albanije“, dodajući da na Kosovu, sem na institucijama nema kosovske zastave, već samo albanske.

„I mene su dočekivali na putevima sa albanskim zastavama. To je kao neka novost pa će da se iznenade? Ja se osmehnem i nastavim da se borim za Srbiju“, kazao je Vučić.

Moguće dodatno povećanje penzija sledeće godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas penzionerima u Srbiji da će, pored najavljenog povećanja penzija od sledećeg meseca u visini od 8,8 do 13,2 odsto, u narednoj godini moći da očekuju dodatno povećanje od tri, četiri, a ako bude moguće i pet odsto.

Vučić je odgovarajući na kritike da se „penzije samo vraćaju na staro“ na period pre 2014. godine, kada je donet Zakon o privremenom umanjenju penzija, rekao da će svaka penzija u odnosu na pre četiri godine, kada su penzije „smanjene zbog katastrofalne politike koja nas je dovela do bankrotstva“, biti veća.

Vučić je rekao da će 1. januara 2019. godine Srbija biti u deset zemlja Evrope sa najnižim dugom.

„Ja sam ponosan na tu činjenicu. I penzioneri treba da budu ponosni jer su nam oni najviše pomogli, na sebe i na svoju zemlju koja je to uspela da napravi“, rekao je Vučić.

Kaže da će tada javni dug iznositi 48 odsto BDP-a.Penzije će, napominje, biti uvećane za najmanje 8,8 posto, a za neke 13,2 odsto.

Kaže da neki prenebregavaju tu činjenicu i navodi da će penzionerima kojima nisu smanjivane penzije, što obuhata one sa primanjima do 27, 28 hiljada dinara, a to je 69 odsto penzionera (od 1,75 miliona penzionera), penzija biti povećana za pet posto.

„I oni će imati najveći rast u odnosu na 2014. godinu“, dodao je Vučić.

Kaže da je sve to značajno više od nivoa inflacije za taj četvorogodišnji period odgovarajući tako na kritike da povećanje penzija nije usklađeno sa inflacijom.

„Hoćemo i sledeće godine da uvećamo tri,četiri ili ako budemo u mogućnosti i pet posto penzije“, kaže predsednik.

„Penzioneri sami znaju kome mogu da veruju i sami će da vide šta će da bude sledeće godine“, dodao je on.

Vučić najavljuje da će prvi put svim penzionerima, ne kako kaže, o državnom trošku, već možda i kao predsednik najveće partije u Srbiji, o trošku stranke koju vodi, da uputi pismo zahvalnosti..

„Da se zahvalim, bez obzira da li je za nas, protiv nas, da se zahvalim za sve ono što su uradili za zemlju. Oni će živeti mnogo bolje u budućnosti, imati mnogo više zahvaljujući sebi, svom strpljenuju, trpeljivosti i veri u svoju državu“.

On se osvrnuo i na pisanje glavnog i odgovornog urednika nedeljnika NIN Predraga Chulibrka o penzijama rekavši da ne čita taj nedeljnik.

„Ne čitam Chulibrka, pošto ja taj uvek pričao da ćemo uvek da imamo najniži rast, sad ne zna šta će sa sobom. Hoda ulicama i ne zna šta bi sa sobom od muke i kako da prizna da Srbija ima najveći rast u regionu“.

Na GO o KiM, stranci..očekujem Skupštinu stranke 2019.

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić, izjavio je da će na sednici Glavnog Odbora stranke u ponedeljak biti reči i o Kosovu i Metohiji, a da mu je želja da 21. oktobra u Kraljevu najavi održavanje Skupštine SNS u 2019. godini gde, kako je rekao očekuje, značajne promene u stranci.

Vučić, koji je obišao radove na unutrašnjoj rekonstrukciji i opremanju prostorija Univerzitetske decje klinike u Tiršovoj, je rekao da će deo njegovog izlaganja biti otvoren za javnost, a deo ne, da će biti reči o KiM, pripremama stranke za jesen i zimu…

„Moja želja je da se 21. oktobra u Kraljevu najavi sledeće godine Skupština SNS i očekujem značajne promene u stranci 2019. i pripremu za izbore 2020. godine gde očekujem da oni koji budu preuzeli rukovođenje SNS obezbede većinu zarad dobrobiti građana Srbije i budućnosti zemlje“ rekao je lider predsednik SNS.

Vučić „čestitao“ Jankoviću i Đilasu na formiranju vlade

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić „čestitao“ je danas Draganu Ðilasu i Saši Jankoviću na formiranju vlade, ali i naveo da im ostaje samo jedna sitnica, a to je da pobede na izborima.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa izjavom Jankovića da razgovara sa Ðilasom redovno o formiranju vlasti „nakon smene Vučića“ rekao da pošto su oni već završili sve, ostaje ta sitnica, detalj, na koji treba da obrate pažnju, a to je da to potvrde na izborima. „Čestitam im na tome“ dodao je Vučić.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/09/21/srbija-je-uvek-za-dijalog-ali-moramo-da-znamo-o-cemu/

Uspon
Back to top button