Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Srbija na dobrom ekonomskom putu

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i premijer nemačke Savezne pokrajine Hesen Folker Bufije konstatovali su danas da je Srbija na dobrom ekonomskom putu, kao i da je potrebno očuvati političku i pravnu stabilnost, uz dodatno unapređenje poslovnog ambijenta.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare, održanoj u Vladi Srbije, naveo da pokrajina Hesen ima osam puta veći BDP nego Srbija, iako je po broju stanovnika nešto manja, te da je, sa još tri nemačke pokrajine, najznačajniji deo Nemačke za Srbiju, jer tu izvozimo 75 odsto ukupne robe.

Prema njegovim rečima, kompanije iz Hesena zapošljavaju osam hiljada radnika u Srbiji – od “Štade”, koja je naveći investitor, do “Norma grupe” i “Kontinentala”.

To je za nas od velikog značaja i želimo da dalje unapređujemo tu saradnju, rekao je on, iskazavši istovremeno zahvalnost premijeru Savezne pokrajine Hesen na pruženoj podršci.

Vučić je napomenuo i da je svog sagovornika upoznao sa ekonomskim parametrima u našoj zemlji, koji su, kako je ocenio, bolji nego što je to ranije bio slučaj.

Saglasili smo se da je Srbija na dobrom ekonomskom putu, ali da je potrebno još mnogo toga da promenimo, kao i da održimo političku stabilnost i osiguramo pravnu sigurnost i poboljšamo poslovni ambijent, istakao je on.

Premijer je s tim u vezi poručio da će Srbija učiniti sve što je u njenoj mogućnost kako bi popravila ekonomsku situaciju, ali i unapredila političku stabilnost, što će stvoriti uslove za dolazak još više kompanija iz Hesena.

On je objasnio da je trgovinska razmena sa tom nemačkom pokrajinom u 2016. godini iznosila 314,6 miliona evra, što je više nego duplo više u odnosu na 2010. godinu, kada je bila 143 miliona evra.

Vučić je poručio da je veoma ponosan na to što smo privukli nemačke kompanije koje svoj proizvod izvoze u Nemačku, jer je to dovelo do toga da postoji suficit u trgovinskoj razmeni sa Hesenom.

Prema njegovim rečima, izvoz Srbije u Hesen veći je od izvoza Hrvatske, Crne Gore, BiH i Albanije zajedno.

Bufije je rekao da su reforme koje se sprovode u Srbiji priznate, što pokazuje jučerašnje otvaranje još dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom.

U Nemačkoj postoji veliko interesovanje za saradnju sa Srbijom, naglasio je on, navodeći da je upravo zbog toga i došao u Beograd zajedno sa delegacijom te nemačke pokrajine.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!