ВестиРегион

Србија не пристаје на језик претњи и уцена на Балкану

[hr style=“double“]izvor:srbija.org.rs foto:tanjug[hr style=“double“]

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručili su danas, na sastanku sa ambasadorima država članica Evropske unije, da očekuju veći angažman Brisela kada je reč o situaciji u regionu.

Joksimović je na konferenciji za novinare, održanoj nakon sastanka, prenela da su ambasadori tom prilikom upoznati sa aktuelnom situacijom uregionu, stavovima Beograda povodom otvorenih pretnji i negativnih reakcija prema Srbiji usmerenih protiv stabilnosti regiona, kao i sa zabrinutošću Vlade da EU i njene članice takve pojave prećutkuju.

Takođe, kako je dodala, tokom sastanka je bilo reči i o situaciji u kojoj se nalazi dijalog Beograda i Prištine.

Očekujemo veći angažman EU, i to ne samo kroz političke izjave, već kroz plan za prevazilaženje ove situacije, objasnila je ona i naglasila da problem pretnji i negativnih reakcija prema Srbiji nije samo problem Srbije, već je mnogo širi i može da bude strateški problem.

Naša zemlja takav rečnik ne prihvata jer je ozbiljna država i zato će nastaviti da štiti i promoviše svoje interese, kao i do sada, poručila je Joksimović, ponovivši da je stabilnost nacionalni interes Srbije i da će uraditi sve da ne dođe do destabilizacije prilika na Balkanu.

Prema njenim rečima, intenzivna retorika sa različitih strana koja podriva stabilnost u regionu, ali je delom uperena i protiv interesa Srbije, traje već nekoliko nedelja, i u tim okolnostima je bilo uputno i pravo vreme da se otvoreno razgovara sa evropskim partnerima.

Srbija je, kako je ukazala, ozbiljan kandidat za članstvo u EU, a pregovori o članstvu su jasan politički, ali i ugovorni odnos, sa pravima i obavezama koja važe za sve, te je stoga naša obaveza bila da iznesemo stavove i zabrinutost.

Joksimović je navela da status kandidata za članstvo nije vazalni odnos, već dobrovoljni, vođen političkom voljom da se država pridruži vrednostima EU.

U skladu sa tim, na sastanku smo istakli da je retorika koja dolazi i od onih koji pretendiju da budu kandidati, apsolutno neprihvatljiva za Srbiju, a trebalo bi da bude neprihvatljiva i za EU, naglasila je ona uz ocenu da je to retorika koja nije utemeljena na evropskim vrednostima i ne pripada 21. veku.

Posebno se to odnosi na retoriku vezanu za teritorijalne pretenzije i lične pretnje i uvrede, podvukla je Joksimović, podsetivši na to da Srbija nije provocirala nestabilnost i da će takav pristup zadržati.

Đurić je istakao da je jasna poruka današnjeg sastanka sa predstavnicima država Unije da je dosta ćutanja i odsustva reakcije na događaje u regionu, jer je ćutanje danas podgrejavanje ionako zategnute situacije.

Prema njegovim rečima, dosta je bilo ugnjetavanja Srba na Kosovu i Metohiji i ćutanja pred paljenjem fitilja na balkanskom buretu baruta.

On je podvukao da je jasno opredeljenje Srbije da probleme rešava kroz razgovor, a ispružena ruka premijera Aleksandra Vučića u ime čitavog naroda je ruka saradnje.

Srbija želi stabilnost i saradnju, izgradnju boljih odnosa, ali ne tako što ćemo ćutati, naglasio je Đurić i dodao da su ambasadori država članica EU upoznati i sa izjavama, ali i sa nizom poteza albanskih političkih stranaka u prethodnih nekoliko meseci.

On je u tom smislu pomenuo usvajanje uredbe o prisvajanju imovine i rezolucije o prekidu Briselskog dijaloga, dok se ne reši pitanje izručenja Ramuša Haradinaja, onako kako njima odgovara.

Neprihvatljivo je da pretnje daju pozitivne političke rezultate za one koji prete. Oni treba da budu kažnjeni, a ne nagrađeni kroz afirmaciju i udovoljavanje njihovom zahtevu, jer nas to nigde dobro neće odvesti, upozorio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

On je, odgovarajući na pitanje da li očekuje da Ramuš Haradinaj odgovara pred Specijalnim sudom za OVK, rekao da očekuje, jer ratni zločin ne zastareva, a odgovorni moraju da odgovaraju pred ovim ili onim sudom.

Njihova krivična i moralna odgovornost nikad neće prestati, a društvo na Kosmetu mora da bude ozdravljeno kroz proces istraživanja ratnih zločina. Mi pravimo veliku razliku između poštenih ljudi albanske i drugih nacionalnosti i onih koji su na monstruozan način ubijali Srbe i druge koje im se nisu sviđali, zaključio je Đurić.

Uspon
Back to top button