ВестиИнформације

Србија очекује долазак нових руских компанија

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Moskvi da je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu preneo stavove Srbije o situaciji u regionu i poziciju naše zemlje da su mir i stabilnost od presudnog značaja, i ukazao na izazove sa kojima se suočavamo i koji su ispred nas.

Vučić je u obraćanju novinarima u Kremlju, sumirajući razgovore koje je imao sa Putinom, istakao da je od velikog značaja podrška Rusije očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije, ali je ne manje važna i podrška u drugim oblastima, poput privrede.

Prema njegovim rečima, na sastanku je bilo reči i o tome kakva saradnja je potrebna u oblasti kompanija, kako dve zemlje zajednički da deluju u privredi i kako ostvariti dalje uvećanje trgovinske razmene.

Očekujemo dolazak novih ruskih kompanija u Srbiju, poručio je premijer i podsetio na to da su tokom ranijih susreta u fokusu bila dugovanja Srbije prema „Gaspromu“, kojih više nema, tako da se sada razgovori vode o politici i konkretnoj saradnji u budućnosti.

Vučić je podsetio na to da je Putin, u svom uvodnom izlaganju, pohvalio Vladu Srbije, uz ocenu da je ona najzaslužnija za povećanje trgovinske saradnje dveju zemalja.

Tokom susreta je, kako je precizirao, bilo reči i o poslovanju Ruskih državnih železnica (RŽD) i NIS-a, koji je naš najveći oslanac državnog budžeta, dok RŽD uvek na vreme ispunjava svoje obaveze.

Govorili smo i o novim preduzećima koja treba da ulažu u Srbiju, kao i o tome šta zajednički treba da radimo da bismo dalje unapredili saradnju, saopštio je premijer i istakao da je bio iznenađen time koliko je Putin lično upoznat sa brojnim projektima.

Svom sagovorniku sam preneo da Srbija čvrsto stoji iza stava da se vojna neutralnost mora očuvati i da je to pitanje slobode i nezavisnosti našeg slobodarskog naroda, što je šef ruske države podržao, naglasio je Vučić.

On je istovremeno potvrdio da je pitanje nedelja kada će šest aviona Mig 29 stići u Srbiju, s obzirom na to da se očekuje da će Putin uskoro potpisati ukaz kojim bi ovi avioni mogli biti brzo prebačeni u našu zemlju.

Premijer je naveo da je Putin lično odobrio sve iz domena vojno-tehničke saradnje što je ranije dogovoreno sa ruskim nadležnim zvaničnicima, a vezano je za 30 oklopnih vozila, 30 tenkova T32 i šest Migova 29.

Očekujem da će u najskorije vreme da potpiše ukaz i da će avioni stići u najkraćem mogućem roku. Ostaju da se reše samo tehnički problemi, da li će avioni biti rasklapani za transport, ili će biti omogućen njihov prelet preko drugih zemalja, objasnio je Vučić.

srbija.gov.rs

Uspon
Back to top button