ВестиРегион

Srbija posvećena nastavku saradnje sa UNMIK-om

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je danas, u razgovoru sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom UNMIK Karolinom Zijade, da je za Srbiju UN najznačajnija međunarodna organizacija u kontekstu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Dačić je naglasio da je Srbija posvećena nastavku saradnje sa UNMIK-om, poručivši da je prioritet naše države postizanje kompromisnih rešenja za mnoga životna pitanja na Kosovu i Metohiji.

On je ukazao na činjenicu da je od potpisivanja Briselskog sporazuma prošlo devet godina, a da i dalje nema napretka u implementaciji obaveza koje je preuzela druga strana, pre svega u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština.

Zijade je izrazila zahvalnost na podršci radu i otvorenosti za saradnju sa Misijom UNMIK i KFOR, istakavši svoju ličnu posvećenost unapređenju regionalne saradnje koja neposredno doprinosi procesu pomirenja.

Sagovornici su ocenili da je pred svim stranama težak zadatak, ali i da je dijalog jedini način za konstruktivno rešavanje aktuelnog problema.

Uspon
Back to top button