ВестиПривреда

Stvaranje uslova za nove investicije u obnovljive izvore energije

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović izrazila je danas uverenje da privrednici prepoznaju važnost svega što je država uradila u prethodnom periodu i što čini iz dana u dan, kako bi obezbedila dovoljno električne energije i energenata, uz značajno subvencionisanje cena.

Đedović je, na konferenciji o poslovnoj klimi i poverenju investitora, pod nazivom „Deseto prolazno vreme“ u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji (AmCham), istakla da to ministarstvo aktivno radi na stvaranju uslova za nove investicije u obnovljive izvore energije (OIE).

Ministarka je naglasila da je planirano da se u prvom kvartalu 2023. godine zaokruži ne samo regulatorni okvir, već i da se objavi javni poziv za prve aukcije za vetroelektrane, ocenivši da privreda i građani i te kako prepoznaju koristi od zelene energije.

Prema njenim rečima, resorno ministarstvo će doneti trogodišnji plan aukcija u kome će na transparentan način biti prikazana željena dinamika razvoja sektora OIE, što će investitorima olakšati planiranje ulaganja.

Ona je ukazala na to da je izuzetno važno da se poveća energetska efikasnost u javnom sektoru, privredi i domaćinstvima, upozorivši na to da se u Srbiji danas troši četiri puta više energije od evropskog proseka da bi se proizvela ista jedinica BDP-a.

Đedović je objasnila da to jasno ukazuje na to da uštede energije mogu da doprinesu konkurentnosti privrede, napomenuvši da se trenutno veliki broj projekata realizuje ili je u pripremi, a za koje se procenjuje da mogu doneti uštede od najmanje 950 GWh godišnje.

Ministarka je istakla da je vrednost tih projekata veća od 920 miliona evra i da će njihovom realizacijom biti i smanjena emisija gasova sa efektom staklene bašte od skoro 580.000 tona ugljen-dioksida, što je jednako godišnjoj emisiji 320.000 motornih vozila, odnosno 15 odsto emisije CO2 koja nastaje grejanjem domaćinstava.

Uspon
Back to top button