Вести

Srbija poziva na poštovanje međunarodnih sporazuma

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je juce da Srbija, osim što se sprema za dolazak brojnih stranih zvaničnika, radi i na tome da članice Evropske unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova ospore sa statusnog aspekta najavljenu kandidaturu Prištine za članstvo u EU.

Dačić je, u izjavi za agenciju Tanjug, rekao da je za Srbiju, pored najavljenih dolazaka stranih zvaničnika, važan 15. decembar kada postoji mogućnost da Priština podnese zahtev za članstvo u EU.

On je ukazao na to da značajnu ulogu u čitavom procesu ima i Češka, kao zemlja koja predsedava EU, dodavši da ona može da odbije taj zahtev ili da ga pošalje na dalje razmatranje.

Prvi potpredsednik Vlade je istakao da se država maksimalno zalaže za to da se čuju naši stavovi i da se suprotstavi dvostrukim standardima.

Pridržavali smo se Vašingtonskog sporazuma, ali kandidature za članstvo u Savetu Evrope i EU pokazuju da Priština ne poštuje taj dokument, uz napomenu da takozvano Kosovo u ovom trenutku može da računa na 83 glasa od 193 članice Ujedinjenih nacija.

Dačić je podsetio na to da Srbiju ove nedelje očekuje nekoliko veoma važnih poseta predstavnika Velike Britanije, Francuske, Portugala, Nemačke, SAD i EU.

Prema njegovim rečima, Vlada bi 15. decembra trebalo da usvoji zahtev prema kome bi Srbija tražila povratak naše vojske i policije na KiM na osnovu Rezolucije 12 44 SB UN.

Prvi potpredsednik Vlade je naglasio da je važno da se sačuva mir, kao i da Srbija neće biti vinovnik nikakvih incidenata, niti će davati povod za bilo kakvu interevenciju.

Dačić je objasnio da Srbija poziva na poštovanje svih međunarodnih sporazuma, uključujući i Rezoluciju 1244, Briselski sporazum, a pre svega na to da situacija na KiM ne može da se rešava jednostranim aktima, kao što to Aljbin Kurti radi, jer kosovska policija nema šta da traži na severu pokrajine bez saglasnosti Srba.

Uspon
Back to top button