ВестиРегион

Dobre perspektive razvoja nauke i inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije Jelena Begović ocenila je danas, prilikom sastanka sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom, da je sadašnji trenutak odličan za razvoj nauke i inovacija u Srbiji.

Begović je, podsetivši na to da nakon 11 godina ponovo postoji institucija koja kombinuje nauku, tehnološki razvoj i inovacije, podvukla da se zalaže za bolji položaj istraživača i naučnika u Srbiji.

Žiofre je naglasio da je potrebno kreirati drugačiju sliku Srbije u Evropi, da se ona ne vezuje za krize, već da postane vidljiva tačka kada su u pitanju napori Vlade da se nauka razvije i krene u korak sa svetom.

Želimo da radimo na tom polju sa Srbijom, kao što je slučaj i sa ostalim delatnostima, poručio je on i dodao da su inovacije ključna tema za EU, kao i ekonomski izazovi koji je prate.

Sagovornici su se saglasili da je u procesu napretka nauke neophodna dobra komunikacija, ne samo sa ostalim institucijama i ministarstvima, već i sa građanima Srbije.

Na sastanku je istaknut značaj mnogih projekata, među kojima je SAIGE projekat, čiji je cilj da poboljša relevantnost i izvrsnost naučnih istraživanja, da unapredi inovativno preduzetništvo, pristup izvorima finansiranja za rast kompanija, što će doprineti rastu i konkurentnosti srpske ekonomije.

Uspon
Back to top button