Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiPolitika

Srbija zahvalna Rumuniji na stavu o KIM

Predsednik Vučić istakao tradicionalno dobre i prijateljske odnose Srbije i Rumunije. Za Rumuniju Srbija najvažniji partner u regionu.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Rumunije Teodorom Meleškanuom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i prioritetima rumunskog predsedavanja EU.

Vučić je u naglasio da je neophodno raditi na jačanju saradnje u oblasti ekonomije, infrastrukture i energetike. U prvih deset meseci 2018. godine trgovinska razmena iznosila je 1,29 milijardi evra, što je povećanje od 21,8 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Vučić je zahvalio Rumuniji na tome što je glasala protiv prijema tzv. Kosova u Interpol, kao i na principijelnoj poziciji prema teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Predsednik Srbije je izrazio zahvalnost na interesu koji Rumunija pokazuje za dijalog Beograda i Prištine, na podršci implementaciji Briselskog sporazuma, objektivnom sagledavanju činjenica o uzrocima opstrukcije dijaloga, kao i rumunskom insistiranju na tome da se dijalog Beograda i Prištine odvija odvojeno od procesa evrointegracija.

On je naglasio da je Srbija u potpunosti posvećena pronalaženju dugoročnog i održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, uz puno uvažavanje državnih interesa i poštovanje međunarodnog prava i Rezolucije 1244 i izrazio zabrinutost nizom jednostranih poteza koje je Priština sprovela, kao što su pokušaj uzurpacije energetske mreže na KiM, odluka o transformaciji snaga bezbednosti u tzv. Vojsku Kosova i uvođenje taksi na promet srpske robe, što predstavlja najgrublje kršenje CEFTA sporazuma.

Ministar Meleškanu je istakao važnost uzajamne podrške i naglasio da je za Rumuniju Srbija najvažniji partner u regionu i naglasio da je neophodno raditi na jačanju ekonomske saradnje. On je dodao da će se Rumunija tokom predsedavanja EU zalagati za politiku proširenja.

Brnabić:Srbiju i Rumuniju veže tradicionalno prijateljstvo

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je, na današnjem sastanku sa ministom spoljnih poslova Rumunije Teodorom Meleškanuom, da dve države veže tradicionalno prijateljstvo.

Brnabić je istakla da je Srbija svesna činjenice da je uslov stabilnosti, napretka i ekonomskog razvoja čvrsta veza sa njenim susedima, među kojima Rumnija zauzima značajno mesto, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Ona je zahvalila za podršku Rumunije evrointegracijama Srbije.

Maleškanu je rekao da će Rumunija nastaviti sa kontinuiranom podrškom evrointegracijama Srbije, dodajući da će jedna od najvažnijih tema prilikom predsedavanja Rumunije Savetu Evropske unije u 2019. godini biti upravo proširenje EU na država Zapadnog Balkana.

Šef rumunske diplomatije je istakao da će Rumunija, takođe, nastaviti da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, smatrajući da je rešavanje pitanja Kosova od suštinskog značaja za stabilnost regiona.

Komentarišući odluku Prištine da taksu na uvoz robe iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine poveća na 100 odsto, Brnabić je ponovila da se Beograd neće vraćati dijalogu do povlačenja ove mere, koja predstavlja kršenje CEFTA sporazuma, ali i svih dogovora postignutih Briselskim sporazumom.

Meleškanu je naglasio da sa Srbijom, kao važnim partnerom u regionu želi još bolje ekonomske odnose i razvijanje regionalne saradnje i izrazio zadovoljstvo zbog najnovijih pokazatelja značajnog rasta robne razmene.

Sagovornici su ocenili kvadrilateralni sastanak Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke, održan u Beogradu ovog meseca, kao veoma značajan za unapređenje saradnje četiri zemlje, ali i za promociju stabilnosti, bezbednosti i razvoja u regionu.

Još jednom je istaknuta važnost izgradnje autoputa Beograd – Temišvar i rekonstrukcija i modernizacija železničke infrastrukture između dve zemlje.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/12/26/srbija-zahvalna-rumuniji-na-stavu-o-kim/

Oznake
Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!