ВестиИнформације

Сремушијада на Повлену

U čast čudesne biljke-sremuša, koja raste u izobilju na Povlenu nadomak Valjeva, u subotu 13. maja 2017. godine, na ovoj planini održaće se treća „Povlenska sremušijada“. Svečano otvaranje je u 12.00 časova, potom sledi izložba fotografija Dušana Jovanovića pod nazivom „Priča o Povlenu“. Književnik Radovan Beli Marković govoriće „Priču o sremušu“, a u bogatom programu učestvovaće i etnolog Dragomir Antonić, glumac Ljubivoje Bube Marković, grupa pevača sa Povlena „Alka“, orkestar trubača „Braća Ilić“, harmonikaš Mihailo Ćebić, pojac Marko Tomić i mnogi drugi. Takmičenje u spremanju jela od sremuša i dodela nagrada je u 13.00 časova.

 

Manifestacija koja neguje tradiciju konzumiranja sremuša, biljke sa lekovitim svojstvima, ali i promoviše prirodne resurse i lepote Povlena, najavljena je u hotelu „Omni“. Ovom prilikom promovisan je „Kuvar o sremušu“ autora Dragomira Antonića, upriličena je degustacija jela od sremuša, a u programu su učestvovali trubači, glumac Ljubivoje Bube Marković i mnogi drugi. Promociji i navaji prisustvovao je i gradonačelnik grada Valjeva dr Slobodan Gvozdenović, sa saradnicima, kao i članovi delegacije iz nemačkog grada Fafenhofena koji u Valjevu borave u okviru realizacije projekta  „Partnerstvo održivog razvoja jedinica lokalnih samouprava“.

Pokrovitelj „Povlenske sremušijade“ je grad Valjevo, a organizatori Udruženje „Zaštita prirode“ iz Donjeg Taora, Turistička organizacija Valjevo, Društvo istraživača „Vladimir Mandić Manda“ i Klub „Ars Nova“, uz podršku brojnih donatora.

Uspon
Back to top button