Вести

Srpska lista ne veruje da će Priština formirati ZSO

Srpska lista sumnja da će Priština napraviti bilo kakav korak u pravcu formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) i ispunjenja obaveza, koje je preuzela potpisivanjem Briselskog sporazuma, izjavio potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Dan pred isticanje roka za izradu nacrta statuta o ZSO, Simić je za RTS rekao da ima informacije od Upravljačkog tima da su naporno radili na izradi statuta i da je njegovo pisanje pri kraju.

„Oni su svoj posao obavili onako kako smo mi u Srpskoj isti i očekivali – kvalitetno i odgovorno. Ono što nam predstoji je da se taj nacrt statuta predstavi pregovaračkim timovima Beograda i Prištine u Briselu“, rekao je Simić i dodao da će se potom taj statut razmatrati i usaglašavati stavovi.

Simić je međutim naglasio da iz Prištine poručuju da neće formirati ZSO, te da su zbog toga i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i svi u Srpskoj listi bili skeptični još pre četiri meseca.

„Ali pre četiri meseca nismo hteli da damo argument Prištini i međunardonoj zajednici da su Srbi nestrpljivi i da ne žele da poštuju neke rokove. Srbi su pokazali da su odgovorni, sačekali smo tih četiri meseca, ali kao što je predsednik Vučić rekao, mi sumnjamo da će Priština napraviti bilo kakav korak u pravcu formiranja ZSO i ispunjenja obaveza koje su preuzeli potpisivanjem Briselskog sporazuma“, naglasio je Simić.

On je objasnio da nije problem u statutu i u ovlašćenjima koje će imati ZSO, već u političkoj volji i hrabrosti Albanaca da sprovedu ono na šta su se obavezili.

Komentarišući vežbe Kfora na KiM, Simić kaže da je to započelo s nekim dezinformacijama koje su izazvale nespokoj kod građana, te napominje da on ima informacije da je Kfor vežbe zakazao još pre tri meseca.

Što se tiče navoda prištinskih medija da je kosovska policija naredila prekid odmora svojim pripadnicima, Simić kaže da o tome nema informacije.

„Život u Kosovskoj Mitrovici se odvija normalno. Oči su uprte u Beograd u svetlu različitih informacija koje se plasiraju ovih dana, ali ono što bi bila moja molba u ime Srpske liste je da svako ko želi da da svoje mišljenje, treba da ga da, ali ne tako da izaziva nespokoj kod građana, da širi dezinformacije i biću vrlo iskren – ko želi da se bavi politikom treba prvo da skine mantiju, pa da onda uđe u političku arenu“, rekao je Simić.

Povodom izjave albanskog ministra o brisanju granica između „Kosova i Albanije“, Simić kaže da je jedini način da se spreči fomiranje „Velike Albanije“ je da se nađe održivo i realno rešenje, koje će omogućiti da obe strane budu pomalo nezadovoljne i da obe budu pomalo zadovoljne.

„Od juče sam čekao da se bilo ko od onih koji napadaju proces rešavanja problema KiM oglase, oni isti koji napadaju sve moguće predloge koje smo imali prilike da čujemo u prethodnom periodu. Takvog odgovora nije bilo. To je najbolji pokazatelj da to što ćemo mi da zabijemo glavu u pesak, da okrenemo glavu od Prištine, da se tamo neće ništa dešvati? Ne, oni će nastaviti da rade što rade, a ukoliko nemamo normalan dogovor dve strane, koji će uvažiti interese Republike Srbije i Srba u celini, nastaviće se s takvim akcijama“, upozorio je Simić.

Ostale vesti možete pročitati ovde

https://info24.rs/2018/08/03/srpska-lista-ne-veruje-da-ce-pristina-formirati-zso/

Uspon
Back to top button