Вести

Српски народ увек био на страни слободе

[hr style=“double“]izvor:srbija.gov.rs foto:vestinet.rs[hr style=“double“]

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ponosan na činjenicu što je predstavnik naroda koji je od početka bio na strani slobode, a protiv fašizma, ocenivši pritom da pobedu u Drugom svetskom ratu Srbija ne bi uspela da izvede bez ruske podrške i pomoći.

Vučić je u izjavi za novinsku agenciju „Sputnjik“ čestitao Dan pobede srpskom, ruskom, ali i svim narodima koji su učestvovali u borbi protiv fašizma.

On je podvukao da je 9. maj veliki dan za celokupno čovečanstvo, koji proslavljamo pre svega poštujući i sećajući se desetina miliona ljudi koji su položili živote za odbranu čovečanstva i elementarnih civilizacijskih vrednosti i slobode.

Premijer je takođe podsetio na to da je ruski narod imao najveće žrtve i najteži teret u borbi protiv fašizma, ali i da je pokazao nepokolebljivost, odlučnost i hrabrost, koja se retko sreće.

Prema njegovim rečima, Srbi su kao mali narod, koji je boreći se na strani onih koji su se suprotstavljali silama Osovine, jedan od onih naroda koji je imao najveće žrtve proporcionalno svom broju.

Srbi su i zapadno od Drine i Dunava bili najveća meta i najčešća žrtva pre svega Nezavisne države Hrvatske (NDH), ali i svih drugih fašista, podsetio je Vučić.

On je poručio da se zbog svega toga danas moramo sećati tih ljudi, ali uvek sa pogledom u budućnost, znajući da je naš osnovni zadatak da sačuvamo slobodu, nezavisnost i suverenitet.

Hrabrosti nam nikada nije nedostajalo. Ono što nam je potrebno još više jeste mudrost, želja da očuvamo mir i stabilnost, ali da nikada nikome ni po koju cenu ne damo da ugrozi ono što je naše. A nema veće, više i važnije vrednosti od slobode, naveo je premijer.

Prema njegovoj oceni, sve ono što doprinosi boljem shvatanju slobode i onome što deca treba da razumeju kao najveću vrednost jeste nešto što treba da baštinimo na poseban način, a današnji dan je pravi primer za to.

Uspon
Back to top button