Вести

Stvara se Unija poslodavaca u Čačku

Na današnjoj Skupštini Poslovnog udruženja Unija Čačak 2000 doneta je odluka o promeni naziva udruženja u Udruženje poslodavaca Unija Čačak 2000. Razlog promene je želja malih čačanskih privrednika da postignu reprezentativnost kako bi se uključili u rad Socijalno ekonomskog saveta na nivou grada Čačka.

-Udruženje od samog osnivanja radi na unapređenju privrednog ambijenta. Želja nam je bila da nezainteresovanost na nivou grada Čačka, privrednika i udruženja uzburkamo i pokušamo da takvu situaciju promenimo, da povećamo broj članova kako bi zajedničke probleme rešavali. Kada smo zajedno i kada smo u velikom broju mnogo se brže i lakše rešavaju neke nagomilane stvari u poslovanju. Danas smo izmenili Statut udruženja, kako bi u samom nazivu stajalo da je u pitanju Udruženje poslodavaca Unija Čačak 2000, a ne udruženje preduzeća i privrednika. Cilj nam je da animiramo naše kolege da se uključe u rad udruženja i naše asocijacije, da jednog dana postanemo legitimni predstavnici na nivou grada, a samim tim i da budemo deo socijalno-ekonomskog saveta koji čime predstavnici grada, poslodavci i sindikati, rekao je Adam Zimonjić, direktor Unije poslodavaca Čačak 2000.

Da bi i ostvarili taj cilj, Unija 2000 moraju postati reprezentativni, odnosno da u svom članstvu imaju najmanje 10 odsto privrednih subjekata i 15 odsto zaposlenih.

-Skoro će tri decenije kako smo promenili političko-ekonomski sistem, kad je počela privatizacija i demokratija, i tog trenutka je počelo stvaranje jedne nove klase – klasa poslodovaca. Najnormalnija stvar je bila da ta nova klasa dobije svoje mesto ili institucije koje treba da iznosi svoje probleme, planove. Toliko vremena je prošlo a ta institucija ne postoji. Rešili smo da stvaranjem Unije poslodavaca postignemo reprezentativnost u socijalnom savetu na nivou grada. Socijalno-ekonomski savet je osnovno, početno mesto gde poslodavci, sindikati i izvršna vlast razgovaraju o raznoraznim problemima. Ovo je naš početak stvaranja Unije poslodavaca u Čačku, rekao je privrednik  Milić Popović.

Prema rečima Zimonjića, jedan od problema je i nejednakost domaćih privrednika sa inostranim koji dobijaju ogromne subvencije od strane države. On je izrazio očekivanje da će se ta praksa u narednom periodu promeniti kako bi svi imali iste uslove na tržištu.

-Taj odnos privreda-grad stalno moramo unapređivati i razvijati. Ne možemo reći da smo zadovoljni saradnjom ali uvek se unapređuje u odnosu na prethodne godine. Stalno insistiramo na tim sastancima. Dolaze strani investitori ali je činjenica da oni imaju daleko bolje uslove neko domaći privrednici. Do sada nismo dobijali nikakvu pogodnost za otvaranje novih radnih mesta i zbog toga su investicije domaćih privrednika male. Ima najava da se ubuduće prve godine neće plaćati neki doprinosi, što bi trebalo da dovede do većih investicija, ali videćemo kada se te mere usvoje, kaže Zimonjić.

Unija poslodavaca Čačak 2000 broji 165 članica, od kojih je 120 na niovu grada. Cilj je da se udruženje podmladi i da mladi privrednici preuzmu glavnu reč u narednom periodu.

https://infosvetionik.rs/2018/08/30/stvara-se-unija-poslodavaca-u-cacku/

Uspon
Back to top button