Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Stvaranje što boljih uslova za zapošljavanje mladih

Ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Vanja Udovičić i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež potpisali su danas sporazum o saradnji, u okviru nastavka intenzivne saradnje svih institucija sistema na stvaranju podsticajnog poslovnog ambijenta za mlade.

Udovičić je tom prilikom istakao da rad na planu razvoja, sprovođenja, praćenja realizacije i promocije omladinske politike ima za cilj da veliki broj mladih dobije stručnu praksu i zaposli se u Srbiji.

Mladi su najvrednija sadašnjost i jedina garancija uspešne budućnosti svake zemlje. Saradnjom svih institucija i stvaranjem što boljih uslova podstičemo duh preduzetništva kod mladih i motivišemo ih da ostanu, rade i dalje grade svoju zemlju, poručio je on.

Prema njegovim rečima, cilj ovog sporazuma jeste sprovođenje zajedničkih aktivnosti koje kao prioritet imaju razvijanje usluga i mehanizama koji pospešuju profesionalni razvoj i zapošljivost mladih, kroz saradnju sa privredom i udruženjima mladih, udruženjima za mlade i njihovim savezima.

Udruženi napori Vlade, poslovnog i nevladinog sektora na planu podrške zapošljavanju mladih i razvoju omladinskog preduzetništva daju vidiljive rezultate, ocenio je ministar.
Udovičić je precizirao da je stopa nezaposlenosti mladih uzrasta od 15 do 30 godina u 2015. godine smanjena za 7,7 odsto u odnosu na 2012. godinu i taj trend je nastavljen i u 2016. godini.
Prema njegovim rečima, stopa nezaposlenosti mladih uzrasta između 15 i 24 godine opala je 12 odsto u poslednjem kvartalu 2016. godine u odnosu na prvi kvartal.

Istraživanja koje Ministarstvo sprovodi svake godine pokazuju da je u 2016. godini povećan procenat mladih koji žele da započnu samostalan posao u odnosu na prethodnu godinu, naglasio je on.

Ministarstvo omladine i sporta, realizujući stimulativnu politiku Vlade na polju stvaranja što boljih uslova za zapošljavanje mladih, u fokusu svog rada ima unapređenje uslova za zapošljivost mladih kroz projekte koje finansijski podržava, ali i kroz saradnju sa više od 20 privrednih subjekata i institucija.

Pored toga, konstantnim povećavanjem broja stipendista Fonda za mlade talente ulaže se u intelektualnu budućnost zemlje, ali i u motivisanost mladih da prepoznaju da je njihova zemlja najbolji ambijent za život i rad, navodi se u saopštenju Ministarstva omladine i sporta.

http://www.srbija.gov.rs/

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!