Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijeKultura

Svaki danom u vreme Tešnjarkih Večeri u Letnjoj bašta Doma vojske, od 20 časova

Letnja bašta Doma vojske tokom valjevskog letnjeg festivala svakog avgusta doživljava novi preporod jer biva ispunjena dečjim smehom, razdraganošću, vrcavim nestašlucima. Mališani trčeći pohode predstave za decu u prijatnom okruženju, skloništu od letnjih žega, gde u smiraj dana uživaju u odabranim pozorišnim predstavama.

Prema rečima urednice za kreativno obrazovni program u Centru za kulturu Valjevo, Angeline Lukić, diplomirane glumice, osnovni cilj izabranih pozorišnih ostvarenja za decu je ispunjavanje vaspitno – obrazovnih normativa.

“I ove godine smo se trudili da predstave za decu na 33. Tešnjarskim večerima budu autorski projekti čijom realizacijom autori neguju bazne osobenosti teatra. Takođe, zahvaljujući činjenici da tokom letnjeg festival imamo veću mogućnost za gostovanje pozorišnih ostvarenja iz drugih gradova, biramo klasična ostvarenja, na ovogodišnjem Festivalu to je baletska predstava Zlatokosa, dok su ostale predstave modernijeg pristupa” – naglašava Angelina Lukić.

Prva predstava na 33. Tešnjarskim večerima je IN PIN ČARAPIN koja je na program u petak, 02.avgusta od 20 sati. Ova predstava otkriva originalan pristup narodnoj književnosti za decu, priča o nekadašnjem svetu u kome su čovek i priroda bili jedno i učili jedan od drugog. Razbrajalice, rugalice, brzalice, zagonetke, poslovice i narodne dečje pesme su osnova i polazište predstave. U dramski tekst su uključene pesma Danas jeste subota, šaljiva priča Čudne dečje želje, razbrajalice Enci i Tri se petla pobiše, poslovice, rugalice Petar lideršar i Ćuk kokice, motivi bajki Nemušti jezik i Starac prevario divove, brzalice, prigodna pesma Kad igra dodola, igra zagonetanja i odgonetanja i ređalica Pošli smo da nađemo jagnje. Cilj je da arhaičan jezik narodnog stvaralaštva bude razumljiv najmlađima, prikazan kroz scensku igru. Radnja se odigrava na proplanku u šumi gde sestra i brat, čobančići, u igri zaborave na jagnje, koje odnese div. Kreću u potragu za jagnjetom, tokom koje nailaze na fantastična i mitološka bića (lisac, drekavac, stari hrast koji govori i konačno na diva) od kojih uče razne veštine i mudrosti (nemušti jezik, prizivanje kiše i prevazilaženje straha od fantastičnih bića).

IN PIN ČARAPIN je lutkarsko igrana predstava, živopisne scenografije. Tekst i dramatizaciju priredili su Irina i Ljubomir Janković, režiju – Branislav Đaković, scenografiju i kostim: Irina Janković i Radivoj Knežević, koji su priredili izbor muzike. U ulozi sestre je Irina Janković, brata igra Branislav Đaković, dok je u ulogama diva, Lisca, starog hrasta i drekavca, Radivoj Knežević.

U subotu, 03.avgusta, na Letnjoj sceni u bašti Doma vojske je muzička komedija MARKO U ZEMLjI IGRAČAKA namenjena najmlađoj publici uzrasta od dve do deset godina. Predstava je zanimljiva, edukativna, i zabavna, kao i glavni lik Marko koji je veseo, šarmantan i maštovit dečak kog, jednog dana, Vila snova povede na divno putovanje. I, umesto u svom krevetu, Marko se budi u zemlji igračaka. Tu se susreće sa svojim omiljenim igračkama sa kojima, kako je otkrio, može i da razgovara. Od Šašavka, Veselog Mede, Sove i balerine Mine saznaje da je zemlji igračaka potrebna njegova pomoć. Uz igru i pesmu, zajedno sa decom, posle mnogo prepreka i komičnih situacija, svi skupa uspevaju da spasu zemlju igračaka. Cilj predstave je da odvede mališane na maštovito putovanje u svet igračaka i čarobni svet mašte, budu dečju kreativnost i podstiče ih da budu dobri dugari.

Za predstavu Marko u Zemlji igračaka tekst i režiju su pripremili Tatjana Milanov i Nikola Marković, muziku Zoran Nestorović i Konstantin Acevski, dok u predstavi igraju: Tatjana Milanov, Nikola Marković i Aleksandar Radević.

U nedelju, 04. avgusta u letnju baštu, povodom 33. Tešnjarskih večeri, stiže ZLATOKOSA, baletska predstava za decu protkana muzikom iz Diznijevih filmova, kao i kompozicijama Betovena i Štrausa. Priča govori o bračnom paru koji je čekao bebu. Buduća mama je mnogo želela lekovito povrće koje je raslo samo u bašti zle veštice. Muž je želeo da joj ispuni želju i otišao da ga nabere. Veštica ga je uhvatila i rešila da ga pusti samo ako dobije bebu čim se rodi. Tako je bilo. Veštica je bebu odnela u svoj dvorac. Ona je izrasla u prelepu devojku duge plave kose i dobila ime Zlatokosa. Odrasla je zatvorena u najvišoj kuli dvorca. Kada bi veštica došla da je poseti, Zlatoksa je puštala svoju dugačku, plavu kiku, da bi se veštica popela do nje. Jednog dana, to je video princ, koji je prolazio pored dvorca. Odmah se zaljubio u Zlatokosu i odlučio da je oslobodi, ali prvo je morao da pobedi zlu vešticu… U predstavi Zlatokosa igraju Božin Pavlovski, Anđela Atanacković i Selena Jovanović.

U ponedeljak, 05. avgusta, mali pinokijevci iz svog vrtića u Karađorđevoj prelaze u Letnju baštu Doma vojske gde će za svoje drugare izvesti predstavu PINOKIO, prema kojoj je nazvano njihovo obdanište, rađenu u produkciji Udruženja Anđeli čuvari iz Valjeva, u režiji Vesne Lazić. Poznato je da je jedna od najomiljenijih dečjih upravo priča o nestašnom lutku – dečaku, pretočena je u pozorišnu igru. Mali drveni lutak, koji želi da postane pravi deček, polazi u avanturu kako bi dobroj vili, koja ima čudesnu moć da ostvari njegovu želju, dokazao da zaslužije da oživi. Predstava ima jaku poruku i uči decu da razlikuju dobro od zla. Obrazovni sadržaj prikazan je nizom interesantnih scena, uz razdraganost i razigranost malih glumaca, polaznika vrtića Pinokio, uz maštovite kreacije i upočetljivu scenografiju.

U utorak, 06.avgusta na repertoaru u letnjoj bašti Doma vojske je predstava UGAŠENI ZMAJ kojoj se najmlađa pozorišna publika veoma raduje jer je tzv. klovnovska predstava. Neobično i vrlo komično, učesnici predstave prepričavaju bajke koje su svima poznate, ali uz potpuno neočekivane zaplete i uz neviđeni tempo. Pri tome, kroz priču uključuju i zanimljive, moguće životne situacije koje akteri “Ugašenog zmaja” junački rešavaju. U predstavi igraju Aleksandra Manasijević, Snežana Knežević i Fuad Tabučić.

U četvrtak, 08. Avgusta na pozorišnom repertoaru je predstava PRVI ŠLJIVARSKI BOJ – dramski, interaktivni tekst za decu koji priča o dva kraljevstva i jednoj šljivi koja je izrasla na mestu gde se jedno Kraljevstvo zavšava, a drugo počinje. Međutim, dva kralja ne žive u miru i slozi. Lakše im je da nađu razlog da zarate. Obzirom da ne mogu da se slože čija je šljiva na granici, ratovaće zbog šljive… Na pitanje: da li je rat ispravan, kao i na brojna druga, odgovara predstava Prvi šljivarski boj, dok odgovore na pitanje kako će Kraljevi konačno doći do pomirenja, daće publika.Od početka do kraja predstave, glumci, kroz igru, priču, songove i muziku zasnovanu na domaćoj tradiciji, upućuju decu na ispravne odgovore, i kao takvo, ovo pozorišno ostvarenje potspešuje nenasilnu komunikaciju već od najranijih uzrasta pozorišne publike.

Dramatizaciju tekst i režiju priredila je Tatjana Reljin, likovnu obradu i lutke Blagovesta Vasileva, muzički izbor uradio je Vladimir Igić Aga, dok u predstavi igraju Miljan Vuković i Tatjana Reljin. Likovi su: Kralj Slavomir Drugi – zvani Mrša, Kralj Budimir Veliki – zvani Buca, Kraljica Budimka – žena Kralja Budimira i vitezovi bez mane i straha.

U petak, 09. Avgusta, od 20 časova u Letnjoj bašti Doma vojske u Valjevu je predstava PRVAK JECA I OSTALA DECA, autorsko ostvarenje glumica Katarine Vićentijević i Angeline Lukić, rađeno u produkciji Centra za kulturu Valjevo.

Jeca i Veca su omiljeni pozorišni likovi generacija valjevskih mališana koje su odrastale, i sa Jecom i Vecom delila ista pitanja i brige. Ovog puta, Jeca se priprema za polazak u školu i sve što taj važan čin u životu svakog deteta sobom nosi. Od puta do škole, upoznavanja novih drugara, učiteljice, igračke koje menja školski ranac pun teških knjiga, prilagođavanje školskim pravilima… Brojala bi seka Jeca dane i sate, ali ne ume toliko da izbroji. Napisala bi i kako se oseća, ali ne zna sva slova. I kako se sedi u toj klupi? A koliko dugo mora da sedi? Šta će sve tamo učiti, hoće li sve znati? I da li će je neko grditi ako ne nauči sve brzo i lako. Mnogo pitanja muči Jecu, ali, na sreću, ima seku Vecu koja će joj strpljivo, kao i uvek kroz igru, pokazati da škola nije bauk, pa ni domaći zadaci, ni ocene. Da je sve lako, ako se uči uz osmeh i otvorenim srcem. Možda, gledajući predstavu, nađete odgovor na neko od pitanja, budućih, nestrpljivih prvaka.

Pozorišne večeri u bašti u Pop Lukinoj ulici na ovogodišnjim Tešnjarskim večerima završava u subotu, 10. Avgusta, od 20 sati, još jedna valjevska predstava PERICA I MARICA I OPASNA STARICA. Edukativna priča nastala prema motivima popularne bajke sa istoimenim glavnim likovima. Naši Ivica i Marica smeštena u kontekst aktuelnih zbivanja u svetu odrastanja današnje dece okružene sajber svetom kompijutera i mobilnih telefona. Perica i Marica su brat i sestra prilično nestašnog karaktera. Njihov brižni otac pokušava da utiče na njih da budu dobri, želeći da ih sačuva od različitih izazova današnjeg vremena. Otac, vrsni kuvar insistira na zdravom životu i pravilnoj ishrani zabranjujući deci slatkiše. Klinci naravno s zgražavaenjem izbegavaju najzdravije voće i povrće. Ne slušaju savete oca, željni slatkiša, krišom odlaze u šumu u potrazi za „finom gospođom“ koju su upoznali preko interneta, a koja im nudi lažna obećanja i kućicu punu čokolade i bombona. Međutim tamo će ih dočekati zla veštica i zarobiti… ričećetesaznatikadapogledatepredstavu.

Tekst, scenografiju i kostime, kao i režiju su pripremili MarijaPuškarov i MilošVidović, muziku birao Milan Pajić. U ulozi Marice je Marija Puškarov, Pericu igraju VladimirVučković ili PredragGrujić, dok Milan Pajić igra dvostruku ulogu oca, odnosno zle veštice.

Sve pozorišne predstave za decu u bašti Doma vojske počinju od 20 časova. Alternativni prostor je u Centru za kulturu. Tradicionalno na Tešnjarskim večerima, sreda je dan za maskenbal, koji će ove godine biti održan 07. avgusta, tako da te večeri nema pozorišne predstave u letnjoj bašti Doma vojske.

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!