ВестиКултура

свечано отварање изложбе Народног музеја Ваљево под називом: “СОЛУНСКИ ФРОНТ У ОБЈЕКТИВУ РАТНОГ СЛИКАРА И ФОТОГРАФА ДРАГОЉУБА ПАВЛОВИЋА“

Autor izložbe: Dragana Lazarević Ilić, muzejski savetnik, istoričar
Petak, 14.septembar 2018.godine, u 19 časova, Galerija Narodnog muzeja Valjevo
Izložbu otvara: dr Milić Milićević, Istorijski institut Beograd
Zvaničnu odluku o uspostavljanju zvanja ratnog slikara doneo je Štab Vrhovne komande 20. avgusta 1914. godine. O tome je napisan „Uput za upotrebu ratnih slikara pridodatih štabovima viših jedinica na vojištu” a potpisao ga je vojvoda Radomir Putnik. U njemu piše sledeće:
Ratni fotografi i slikari – Dragoljub Pavlović i Dragiša Stojadinović
„Da bi se najvažniji momenti borbe kao i ostalih ratnih događaja sačuvali za Istoriju i u slikama, pridaju se štabovima viših jedinica na vojištu ratni slikari. Ratni slikari dužni su nositi sobom svoje fotografske aparate, i sa njima snimati važnije momente borbe kao i ostale ratne epizode, a izričito tragove svirepstva i varvarstva, koja bude neprijatelj ostavio za sobom, kao i ostala značajna dokumenta, čiju sadržinu treba sačuvati. Materijal za izradu skica slikari će sami izabrati, a materijal za izradu fotografskih snimaka slikari će dobiti od Vrhovne Komande.”
Dragoljub Pavlović je ovekovečio Odbranu beograda i solunski Front.
Izdvaja se fotografija na čijoj poleđini je sledeći tekst: „10.septembar 1914, Beograd – Granate padaju – svet bega ka Slaviji“. Ona se, inače, nalazi u privatnoj kolekciji Miloša Jurišića. Na snimku se vide, prednjem planu, čovek koji trči, a osvrće se unazad, dok su iza njega, u širokom kadru ulice, narod i masa, koji beže od granata ka Slaviji. Izuzetan dokument. Jurišić daje i napomenu: „Ovaj što bega stisnutih pesnica (najviše izmakao) je Jelisije Kalacanović, blagajnik Uprave fondova“.
Dragiša Stojadinović, kapetan druge klase, hrabar čovek,

Gorničevo. Stojadinović
                                                                                         Gorničevo. Stojadinović

legenda srpske kinematografije, filmski arhivista, istoričar filma i scenarista. – Istovremeno, Dragiša je bio i novinar, fotograf, filmski snimatelj, pravnik, motociklista, čak i avijatičar. I dobar organizator. Tvorac srpske vojne kinematografije, koji je snimio hiljade fotografija iz balkanskih i prvog svetskog rata, skoro zaboravljen.

izvor:http://milanmilenkovic.com/ratni-fotografi-i-slikari-dragoljub-pavlovic-i-dragisa-stojadinovic/

Uspon
Back to top button