ВестиКултура

Obeležen Dan Univerziteta u Beogradu

Na svečanosti povodom 210 godina od osnivanja Univerziteta nagrađeni najbolji studenti.

Dan Univerziteta u Beogradu obeležen je svečanom akademijom u Rektoratu, otvaranjem spomen-sobe naučnika Milutina Milankovića i tradicionalnom dodelom povelja najboljim studentima u prethodnoj školskoj godini.

Rektor Bumbaširević čestitao je najboljim studentima veliki uspeh i naveo da su stekli diplomu na univerzitetu koji je visoko rangiran na različitim listama.

“ Univerzitet je bio i ostao jedan od glavnih pokretača razvoja društva, a poslednjih sedam godina naš BU se nalazi među 500 najboljih na čuvenoj Šanganskoj listi“, istakao je Bumbaširević.

On je rekao da je na BU od osnivanja do danas diplomiralo oko 400.000 studenata i podsetio da je prva generacija Velike škole imala svega 20 studenata, među kojima je bio i Vuk Karadžić.

On je naglasio da je BU iznedrio generacije sjajnih studenata i velika imena kao što su Jovan Cvijić, Josif Pančić, Slobodan Jovanović, Mihailo Petrović Alas, Milutin Milanković…

Nakon akademskog dela proslave dodeljene su povelje najboljim studentima sa 31 fakulteta BU za prethodnu školsku godinu, kao i najboljim studentskim naučno-istraživackim i stručnim radovima.

Na kraju svečanosti povodom Dana Univerziteta u zgradi Rektorata otvorena je spomen-soba čuvenom naučniku i studentu BU Milutinu Milankoviću.

Dan Univerziteta obeležava se 13. septembra u znak sećanja na početak rada Velike škole koju su 1808. godine osnovali Dositej Obradović i Ivan Jugović, čime je označen početak visokog obrazovanja u Srbiji.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/09/13/obelezen-dan-univerziteta-u-beogradu-2/

Uspon
Back to top button